Doorgaan naar artikel

‘Zin in de belichte tomatenteelt’

“De onbelichte teelten zitten in de eindfase. De belichte teelt is gestart”, zegt Gerben Kuiken, teeltman van Gardener’s Pride in Beetgum.

“De twee rondes clippen in plaats van indraaien bij de cocktailtomaten hebben voor een deel goed uitgepakt. Deze actie hebben we gedaan om vegetatieve groei te krijgen. Als we dat niet hadden gedaan, was het gewas nog dunner en schraler geworden.”

Het gewas staat er goed op. De kop is er in week 37 uitgehaald. “Daarna is het gewas wat uitgedijd en het vruchtgewicht hoger geworden.”

Met ziekten en plagen is het rustig gebleven. De populatie van Macrolophus is op sterkte gebleven. In week 46 wordt het gewas geruimd, de kas schoongemaakt en ontsmet. In week 50 wordt op deze 1,6 hectare een belichte komkommerteelt gestart.

Korte makkelijke najaarsteelt

“De najaarsteelt van snoeptomaatjes verloopt supermakkelijk. In een korte teelt vanaf week 26 loop je niet zo snel in de problemen. Er zijn geen natuurlijke vijanden uitgezet. Het is een vitale plant met 12 trossen. De plant is ook gekopt. In week 46 of 47 verwachten we de laatste oogst.” Na het beëindigen van de teelt en ruimen van het gewas wordt ook hier de kas schoongemaakt en ontsmet. In week 50 worden nieuwe snoeptomaten geplant.

Belichte teelt gestart

In week 38 is de belichte tomatenteelt geplant: 2,5 hectare troscherrytomaten en 3 hectare trospruimtomaten. “De tomatenplant van trospruim kwam met de eerste tros in bloei van de plantenkweker. Bij de troscherrytomaat stond de tweede tros in bloei. Door veel zonlicht en de snelheid in de plant groeit deze behoorlijk snel door. Met de arbeid was het hierdoor flink aanpoten, doordat de dieven eruit schoten en de stengels lang waren. In twee weken zijn we drie keer de tuin rondgegaan om de dieven eruit te halen en de stengels in te draaien.”

 Weersafhankelijk led-belichting opschalen

“We belichten met 50% (120 micromol) tien uur per dag van 7.00 tot 17.00 uur. Met 30 Joules per uur is dat 300 Joules per dag. Hiermee willen we op zonnige dagen 900 tot 1.000 Joules halen. Zodra de stralingssom buiten minder dan 600 Joules is, kunnen we nog naar 100% led-belichting (240 micromol en 60 Joules per uur). Als de dagen korter en donkerder worden en de stralingssom onder de 300 Joules komt gaan we ook in de nacht belichten van 24.00 tot 17.00 uur.”

Sterk en generatief gewas

Het gewas staat er sterk en generatief op met een redelijk zware kop. “Een etmaaltemperatuur van 20,5-21 graden Celsius kan de plant nog goed hebben.” Eind week 43 staat bij de cherrytomaat de achtste tros in bloei en bij de romaantjes de zevende. De eerste oogst van troscherrytomaat wordt in week 44 verwacht; die van trospruimtomaat in week 45.

Tussen 11.00 en 14.00 uur wordt er met druppelbeurten water gegeven met 1,7 tot 1,8 liter per druppelaar en 15% intering. Bij nachtelijke belichting worden er afhankelijk van de intering een of twee druppelbeurten in de nacht gegeven.

Start met natuurlijke vijanden

Vanaf week 44 worden drie weken achter elkaar Macrolophus uitgezet, zodat er drie tot vier stuks per vierkante meter zijn. Er is veel gescout in het gewas, maar nog geen Tuta absoluta, witte vlieg of meeldauw gesignaleerd.

Auteur: Harry Stijger

Bekijk meer

Share this

Gerben Kuiken
Gerben Kuiken

Teeltmanager tomaat

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin