Doorgaan naar artikel

Zonder ‘brons’ ook €32,50 per hectare bij eco-regeling GLB

Land- en tuinbouwbedrijven die bij hun definitieve GLB-aanvraag aangeven dat ze in 2024 meedoen aan de eco-regeling, kunnen in ieder geval een bedrag van €32,50 per hectare krijgen. Dit is anders dan in eerdere jaren.

Dit compensatiebedrag kun je ook krijgen als het dit jaar niet gelukt is om voldoende eco-activiteiten uit te voeren voor wat normaal het minimumniveau van de eco-regeling is: het niveau brons. Een vereiste is wel dat in ieder geval één eco-activiteit in de aanvraag zit en dus gedaan is, en dat je je bij de Gecombineerde Opgave dit voorjaar hebt aangemeld voor deelname aan de ecoregeling.

Minimaal één activiteit

Agrarisch adviseur Jeroen van den Hengel (Alfa Accountants en Adviseurs) noemt dit compensatiebedrag een aandachtspunt, omdat boeren en adviseurs wellicht geneigd zijn om de definitieve aanvraag op te schonen en alle eco-activiteiten weg te halen als het door omstandigheden niet gelukt is om alle activiteiten uit te voeren en het minimumniveau niet gehaald wordt. Op veel bedrijven zijn eco-activiteiten dit jaar een probleem geweest door de weersomstandigheden, waardoor het bijvoorbeeld niet lukt om koeien voldoende te weiden of gewassen vroeg te rooien.

“Mocht je je dit voorjaar wel hebben aangemeld voor de ecoregeling, maar is het niet gelukt om alle activiteiten te doen voor niveau brons, dan kom je toch in aanmerking voor de compensatiebetaling. Mits je minimaal één activiteit hebt uitgevoerd”, zegt Van den Hengel. “Dan moet je wel goed opletten dat je bij de definitieve aanvraag op minimaal één perceel een eco-activiteit aanvinkt. Anders zou je dit bedrag net mislopen.”

Algemeen compensatiebedrag

Het compensatiebedrag is de manier waarop landbouwminister Femke Wiersma dit jaar wil zorgen dat boeren de eco-premies van €60/€100/€200 per hectare krijgen voor de eco-regeling. Net als vorig jaar is het budget voor de eco-regeling overschreden, en gaat Nederland nationaal geld inzetten om het budget aan te vullen en toch de volledige eco-premies uit te betalen.

Vorig jaar werd dit op een andere manier per niveau van de eco-regeling rechtgetrokken in de definitieve uitbetaling. Nu is er een algemeen compensatiebedrag voor het budgettekort. Voor wie wel in aanmerking komt voor de daadwerkelijke eco-premie, is dit bedrag van €32,50 per hectare een soort voorschot op de definitieve eco-premie.

Afbeelding Sinds dinsdag 15 oktober kunnen bedrijven de definitieve aanvraag doen voor de GLB-subsidies. Foto: Marcel Rob Fotografie

Share this

Afbeelding
Kirsten Graumans

redacteur Boerderij en Food&Agribusiness

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin