Doorgaan naar artikel

Groeiend areaal met ToBRFV-resistente rassen

Het areaal onbelichte tomatenteelt neemt verder af door toename van de belichte teelt. Zaadbedrijven komen voor verschillende segmenten weer met veel nieuwe resistente of tolerante ToBRFV-rassen. Er is een toenemende vraag naar grove trostomaten.

Komend tomatenseizoen komt er meer spreiding in de aanvoer, doordat het areaal (led)belichte tomatenteelt verder groeit naar het niveau van vijf jaar geleden. Toen was er in Nederland 500-600 hectare belicht en in België 75-100 hectare. Het lijkt erop dat de verdeling belicht en belicht weer wordt zoals het in 2019. De laatste jaren is er in Nederland tomatenareaal naar komkommers gegaan, mede omdat komkommers telen minder energie kost. Vorig jaar was er in Nederland 1.771 hectare tomatenteelt onder glas.

Zaadbedrijven zien een toenemende vraag naar grove trostomaten van 150 gram of meer. Komende seizoen zullen er naar verwachting minder snacktomaten worden geteeld, door toenemende import vanuit Marokko en Tunesië. Het areaal resistente of tolerante ToBRFV-rassen groeit steeds verder, doordat de zaadbedrijven in de verschillende segmenten veel nieuwe resistente/tolerante rassen introduceren. Soms komen deze rassen snel op en falen daarna weer. In de plantdatums zijn er weinig verschuivingen.

Trostomaten grof

Trostomaat (grof, midden en fijn) is het belangrijkste tomatensegment met een areaal van ruim 900 hectare in de Benelux. Hiervan maakt de grove trostomaat (140 gram en hoger) het overgrote deel uit.

Bij BASF Nunhems heeft het afgelopen jaar nieuw geïntroduceerde ToBRFV-resistente ras RonVine alle verwachtingen overtroffen. In Nederland en België is er meer dan 250 hectare geteeld. Met zijn dieprode kleur, goede kwaliteit en hoge Brix-waarde voldoet dit ras aan de eisen binnen het segment van grove trostomaten. De telers zijn tevreden met het vruchtgewicht van 140-150 gram. De zaadfirma verwacht dan ook stabiel te blijven met zijn marktaandeel.

Afbeelding
Grove trostomaat RonVine van BASF Nunhems. Foto: Harry Stijger

Axia heeft het ToBRFV-resistente ras Macxize XR met een kwalitatief goede productie en tomaten van 150-170 gram. De verwachting is dat er 200 hectare van dit ras komt te staan. In dit segment heeft de zaadfirma ook het resistente ras Xaverius XR. Hiervan krimpt naar verwachting het areaal van 100 naar 50 hectare in de onbelichte teelt. Het ras is productief en de vruchten van 140-160 gram hebben een dieprode kleur en sterke groene delen.

Bij de grove trostomaten merkt Bayer (De Ruiter) dat er veel vraag is naar zijn genetica (full red, hoge producties, resistenties en goede houdbaarheid). De portfolio voor dit segment bestaat onder andere uit Marinice, Merlice en Grandice. Grandice is met vruchten van 170 tot 200 gram het grofste ras van de drie. De vruchten zijn stevig, dieprood van kleur en glanzend en de groene delen blijven goed in bewaring. Marinice heeft een lichter vruchtgewicht, zo’n 160 tot 190 gram. Dit ras is te herkennen aan de mooie interne en externe dieprode kleur, sterke groene delen en een hoge Brix-waarde. Maar het bekendste ras is Merlice. Dit ras heeft een vruchtgewicht tussen de 150 en 170 gram en is herkenbaar aan haar open gewas.

Afbeelding
Grove trostomaat SanPirlo van Rijk Zwaan. Foto: Rijk Zwaan

In het grove-trossegment verwacht Rijk Zwaan met het ras Santiana RZ een nadeel van 30-40 hectare te behouden. Het ras heeft een goede kwaliteit en productie in combinatie met een goed eindschot. De zaadfirma hoopt daarnaast een mooi aandeel in dit segment te hebben met het nieuwe resistente ras SanPirlo RZ.

Enza ziet dat het segment van de 120-grams trostomaten flink in areaal zal dalen en dat daar een wisseling plaatsvindt naar het grovere tomatenras Bronski (E15A.43014) met hoge resistentie tegen ToBRFV. Deze trostomaat van 140-150 gram wordt op vijf vruchten gesnoeid. Wat opvalt is de zetting bij zomerse omstandigheden met een mooie productie door een snelle trosaanmaak. Het rendement op gebied van kwaliteit en arbeid is bijzonder.

Afbeelding
Grovere tomatenras Bronski (E15A.43014) van Enza. Foto: Harry Stijger

Bronski is een ras dat nu in het Flandria Elite-segment in België staat en in Nederland staat ook al 70 hectare van dit ras. Het totale areaal in beide landen zal rond de 150 hectare uitkomen.

Nieuw in dit segment is het resistente ras E15M.43412. Dit resistente ras wordt op zes vruchten (6 × 135-140 gram) gesnoeid. Dit ras zal voornamelijk in Nederland worden geteeld. In de belichting staat 15 hectare en onbelicht zal daar nog 20-30 hectare bij komen.

Trostomaten grof midden

Voor het segment grove midden-trostomaten (120-140 gram) heeft Axia twee ToBRFV-resistente rassen. Xandor XR met 130-140 gram vruchtgewicht. De trossen worden op zes tomaten gesnoeid. De tomaten hebben een mooi dieprode kleur, goede smaak en kwaliteit met sterke groene delen. Het zaadbedrijf verwacht dat het areaal van dit ras op 75 hectare uitkomt.

Bij het ras Speedax XR (135-145 gram vruchtgewicht) worden enkele trossen op zes en de rest op vijf gesnoeid. De tomaten hebben een mooi dieprode kleur, goede smaak en kwaliteit met sterke groene delen. Het areaal van het ras in Nederland en België is 30 hectare.

Voor dit segment heeft Rijk Zwaan het nieuwe middengrove trostomatenras 72-IM6753 met ToBRFV-resistentie. Een ras met een hoge productie en een goede smaak met vruchtgewichten tussen 120 en 140 gram. Ook blijven rassen zoals Gerdicia RZ en Proticia RZ geteeld worden. Het laatste ras heeft een sterke groeikracht en een vruchtgewicht van 130-140 gram. Het ras kan op zes tomaten worden gesnoeid. Gerdicia RZ is een sterk, generatief en uitgebalanceerd ras. De trossen zijn met zes vruchten te oogsten en hebben een gemiddeld vruchtgewicht van 125-135 gram. De smaaktomaat Prospano RZ zal op een beperkt areaal op specifieke aanvraag voor klanten weer gaan worden geteeld.

Cibello is het middengrove trostomatenras van Syngenta met een sterk, generatief gewas en een goede vroege- en totaalproductie. Kenmerkend voor dit ras zijn de mooi vlakke trossen, intens rode kleur en een goede smaak dankzij een Brix-waarde van rond de 5.

Climundo van deze zaadfirma is een goede nieuwkomer in het segment middengrove trostomaat. Het ras heeft een effectieve ToBRFV-resistentie, groeit stabiel, maakt goed en veel bloemen aan en houdt ook z’n zetting door de zomer heen goed vast. Climundo is veelzijdig, doordat het ras op zowel vijf als zes gesnoeid kan worden, afhankelijk van de klantbehoefte. Bovenal scoort dit ras erg goed op houdbaarheid in dit segment én heeft het een hoge productie.

TIAC24-0332 (Syngenta) is een nieuw ToBRFV-resistent ras dat zich uitstekend leent voor midden tot middengrof met zes vruchten aan de tros. Het ras heeft een mooie trospresentatie, uniforme vruchtgrootte en goede houdbaarheid.

Trostomaat midden

In het middensegment van de trostomaten heeft BAF Nunhems naast zijn resistente Starvine een nieuwkomer. Voorlopig wordt deze nog de Sunvine 2.0 genoemd, aangezien het een resistente versie is van de Sunvine. De commerciële naam zal later bekend worden gemaakt. De Sunvine 2.0 is het productiefste ras binnen het assortiment van de zaadfirma. Dit komt niet door het vruchtgewicht, dat gemiddeld tussen de 110 en 120 gram ligt, maar door het hogere aantal trossen dat wordt aangemaakt. De vrucht heeft een mooie, platronde vorm, wat makkelijk is om te verpakken. Momenteel is er een beperkte hoeveelheid zaden beschikbaar van dit ras, waarmee de zaadfirma vooral veel trials uitzet. Ondertussen wordt de zaadproductie al opgeschaald om een groter areaal te kunnen bedienen in de volgende teeltronde. Starvine met een vruchtgewicht tussen de 110 en 120 gram was dit jaar nog goed voor 100 hectare. Het nieuwe seizoen zal dat iets krimpen.

In het middensegment van trostomaten (100-120 gram) heeft Enza de resistente Dunk (E15M.43054). Dit is een exclusief ras met vr. Het is een smaak/kwaliteitstomaat voor 500-600 grams verpakkingen.

Trostomaten fijn

In het fijne-trostomatensegment (90-110 gram vruchtgewicht) zal Prospano RZ van Rijk Zwaan op een beperkt areaal op specifieke aanvraag voor klanten weer geteeld gaan worden. De dieprode vruchten met een aantrekkelijke smaak maken het een echte smaaktomaat. De trossen zijn mooi vlak, wat het inpakken gemakkelijk en efficiënt maakt.

Axia heeft het ras Joanax XR met een vruchtgewicht van 95-110 gram. Het ras is makkelijk teelbaar en een hoge productie van mooie kwaliteit. Het areaal wordt naar verwachting 20 hectare.

Losse ronde tomaten

De losse ronde tomaten is een relatief stabiel segment in Nederland. Enza heeft door de jaren heen vrijwel altijd een goede positie in de Nederlandse losse-tomatenmarkt van 100 gram. Het totale areaal in dit segment (80-100 gram) zal het komend jaar ongeveer 200 hectare blijven. De belangrijkste nieuwkomer in het 100-grams segment is de E15M.43057 (Caroleza met ToBRFV-resistentie) met 12-15 hectare. Ustica is een hoog resistent (HR) ToBRFV-ras met een vruchtgewicht van 110-130 gram. Het ras heeft een goede, vroege productie en een open arbeidsvriendelijk gewas. De zaadfirma verwacht dat er 100-130 hectare komt te staan. Het niet-resistente ras Fioreza is goed voor 5 hectare. Het is een behoorlijk productief (vroeg) ras dankzij snelle trosontwikkeling met uniforme ronde vruchten. Een lang, generatief planttype met een kort plantbehang. Mediax van Axia is met een vruchtgewicht van 75-90 gram bedoeld voor de Engelse markt. Het areaal van deze losse tomaat valt iets terug naar 15 hectare. De resistente Mediax XR is met de uiterlijke kenmerken van Mediax goed voor 35 hectare.

Het resistente ras Axirady XR van dit zaadbedrijf heeft een vruchtgewicht van 85-95 gram en goede kwaliteit. Van dit ras voor de Engelse markt wordt 37 hectare.

Voor de losse tomaten van 95-110 gram heeft Axia drie resistente rassen. Xandor XR heeft een goede en betrouwbare kwaliteit. Het areaal groeit naar 75 hectare. Joannax XR is makkelijke teelbaar, heeft een mooie kwaliteit en hoge productie. Het areaal van dit ras blijft 45 hectare. Sunmax XR heeft een goede kwaliteit en hoge productie. Het areaal van dit ras is 15 hectare.

In het losse-tomatensegment introduceert Rijk Zwaan het resistente ras 72-IM6753. Het is nog te vroeg om te zeggen hoeveel hectare hiervan komt te staan.

Syngenta heeft het nieuwe ras Climundo met ToBRFV-resistentie. De hoge bloemaanmaak en stabiele trosproductie door het seizoen heen zorgen ervoor dat een hoog percentage B-tomaten kan worden geoogst met een goede kwaliteit en hoge productie overall.

Troscherrytomaten

De teelt van de cherrytomaten met een vruchtgewicht tot 12 gram vindt voornamelijk plaats in de belichte teelt. In de onbelichte teelt ligt de focus vooral op een vruchtgewicht hoger dan 12 gram met een maximum van 20 gram.

De Vitalion is het premium (hoogste kwaliteit) ras van BASF Nunhems binnen het segment van troscherrytomaten (10-12 gram). Telers telen het graag, omdat het product gewild is bij retailers. Afgelopen jaar hebben nog meer retailers hun goedkeuring gegeven, wat verdere groei mogelijk maakt. De zaadfirma verwacht het areaal van Vitalion te vergroten van 140 naar 180 hectare. Deze groei realiseren ze samen met een selecte groep van gelijkgestemde telers in Europa. De telersgroep creëert een openheid die vroeger gebruikelijker was in de tuinbouw. Omdat iedere teler een eigen retailer bedient, zitten ze elkaar niet in de weg en tillen ze het product naar een hoger niveau door middel van kennisdeling en tips.

Afbeelding
Premium troscherrytomaat Vitalion van BASF Nunhems. Foto: Harry Stijger

Naast de Vitalion heeft BASF Nunhems ook met hun Culturion een sterk product in de markt. Dit ras belooft een verbeterde winstgevendheid door een combinatie van hoge opbrengst en de betrouwbaarheid van ToBRFV-resistentie. Het consistente vruchtgewicht en de ontvankelijkheid voor dubbele trosinductie vormen de basis voor een succesvolle oogst. Met dit ras verwacht de zaadfirma komend jaar te groeien naar 50 hectare.

Xavy XR van Axia is het ToBRFV-resistente ras met donkerrode vruchten (14-18 gram), sterke groene delen. De smaak is na tien dagen nog hetzelfde als bij de oogst. Dit is een unieke eigenschap waar verschillende supermarkten in geïnteresseerd zijn. Het ras groeit naar 60 hectare. Maxxiany XR van dit zaadbedrijf is een knapperige rode troscherrytomaat (12-14 gram) met een goede smaak. Het verwachte areaal van dit ras is 10 hectare.

Syngenta heeft voor de trosoogst Onuba (oranje/rood). Dit ras staat bekend om haar crunchy bite en friszoete smaak met een Brix-waarde van boven de 10.

In dat segment heeft Rijk Zwaan in Nederland nog geen commerciële rassen staan. In België wordt wel op 30 hectare gekozen voor een troscherrytomatenras van Rijk Zwaan.

Afbeelding
Enza troscherrytomaat Fraser Paradise. Foto: Harry Stijger

Fraser Paradise (E15C.43189) van Enza is een ras met troscherrytomaten van 12-15 gram van goede smaak en kwaliteit. Nu staat er 15 hectare van dit ras en komend seizoen zal dit door een stap naar meer grove troscherrytomaten (20 gram) en areaalvermindering nog maar 10 hectare zijn. Voor de troscherrytomaat van 20 gram is er Tomagino (niet-resistent), waarvan ook 10 hectare komt te staan.

Losse cherrytomaten

In het losse cherrytomaten segment van ongeveer 40 hectare wordt er grotendeels voor rassen van Rijk Zwaan gekozen. Naast Daltary RZ is dit seizoen op 15 hectare voor het resistente ras Cygnary RZ gekozen. Het ras heeft goed voldaan en de verwachting is dat er komend seizen een uitbreiding is met dit ras, waarbij het areaal met Daltary RZ kleiner zal gaan worden. Daltary RZ voldoet prima wat betreft productie, arbeidsvriendelijkheid en smaak.

De speciale cherrytomatenrassen zijn van Axia. Xolany is een knapperige, goed smakende bruine cherrytomaat van 12-16 gram, die zowel los als tros kan worden geoogst. Hiervan komt 3 hectare te staan. In dit segment is Xenia van het zaadbedrijf een goed smakende gele cherrytomaat van 12-16 gram, geschikt voor los maar ook voor tros. Van dit ras komt er 3 hectare staan. Xylora XR is het resistente ras met een goed smakende oranje cherrytomaat van 12-16 gram en een crunchy bite, die zowel los als tros is te oogsten. Van dit ras komt komende seizoen 7 hectare te staan.

Syngenta heeft Sunfun, een geeloranje cherrytomaat voor de losse oogst.

Gekleurde snoep-/snacktomaten

Het areaal is in 2024 stevig gegroeid, maar die groei zal mogelijk grotendeels of geheel weer verdwijnen. In de Benelux zal het rond 160 hectare liggen, waarvan het grootste deel rood en de rest andere kleurtjes zijn.

In dit segmenten zijn het veelal Syngenta-rassen. Voor rood zijn de belangrijkste rassen nog steeds Duelle en Sweetelle. Dit laatste ras is de standaard in de markt als het gaat om smaak en houdbaarheid. Vorig jaar is Angelle grotendeels vervangen door de resistente Adorelle en dit jaar doet Prodelle haar intrede, een veelbelovend nieuw ToBRFV-resistent ras dat de productie van Duelle evenaart. De smaak ligt tussen Duelle en Sweetelle in. Naast rood is oranje de belangrijkste kleur in dit segment. Hier introduceerde Syngenta vorig jaar al de Baldomero. Nu komt daar ook Tatoo bij. Beide rassen hebben een heel goede smaak, mooie kleur en zijn kwalitatief sterk. Voor geel heeft de zaadfirma Yellibo met een intens gele vrucht, die geschikt is voor mixverpakkingen. Voor de kleur bruin heeft Syngenta Gustelle, een ras met een heerlijke, friszoete smaak. Dit komt door de aanmaak van sucrose naast de gangbare suikers, die een tomaat ook aanmaakt. Bijkomend voordeel is dat het ras tot 30% meer produceert dan het voorheen succesvolle ras KM5512.

Het gele cherrytomatenras Summersun van Hazera is de standaard voor de gele cherrytomaat en wordt veelal geteeld voor de mixverpakkingen van gekleurde snoeptomaten. Hoewel het areaal van gele cherrytomaten daalt, blijft het areaal van Summersun stabiel in de Benelux.

Harmoniz heeft drie types snacktomaten met ToBRFV-resistentie. Dormaplum is een rode snacktomaat. Het is een traag kleurend ras met een hoge productie en hittetolerantie. De Brix-waarde is hoog, boven 9, mits geoogst op het goede moment. Omdat de vruchten erg sterk zijn tegen scheuren, adviseert het zaadbedrijf in een dieprood stadium te oogsten.

Het ras is afgelopen jaar in Nederland geïntroduceerd. Hier zijn nu enkele hectares.

TT-826 is een gele snacktomaat met eigenschappen die veel op Dormaplum lijken. Ook hoge resistentie tegen ToBRFV en hoge productie. Vergeleken met andere gele rassen blijft de kleur van de vruchten het hele seizoen frisgeel, waar andere rassen ooit meer oranje vruchten produceren. De smaak is goed.

Afbeelding
Snacktomaatjes van Harmoniz (TT-764 oranje, TT-826 geel en Dormaplum rood). Foto: Harry Stijger

TT-764 is een oranje snacktomaat met dezelfde crunch en goede houdbaarheid, zoals Dormaplum en TT-826. De combinatie van de drie rassen maakt de verhoudingen in een mixverpakking passend. Geen zachte of gescheurde vruchten. Ook dit ras is resistent tegen ToBRFV. De totaalproductie van de drie rassen van Harmoniz is hoog en komt vooral in en na de zomer bovengemiddeld goed op gang.

Pruimtomaten

Het segment pruimtomaten zal in 2025 ongeveer 75 hectare zijn. Syngenta is marktleider in dit segment. Romindo is een 100 grams-type voor de losse oogst. Dit ras heeft een hoge productie, mooie rode vruchten met goede houdbaarheid en is sterk tegen neusrot. Het ras Romatico met een groeikrachtig planttype is geschikt voor tros en losse oogst. Het ras is jointless, geeft 105-120 gram vruchten met de beste kwaliteit in de markt dankzij de ongevoeligheid voor neusrot.

De ToBRFV-resistente trospruimtomaat Prunaxx XR (Axia) met een vruchtgewicht van 100-120 gram van goede kwaliteit, mooie rode kleur, weinig afval en een hoge netto totaalproductie. Het areaal blijft met 15 hectare stabiel. Romax met vruchten van 85-100 gram voor de losse oogst blijft ook stabiel met 7 hectare. Deze pruimtomaat voor de losse oogst heeft een mooie rode kleur en goede kwaliteit met weinig afval. Het areaal blijft 7 hectare.

De pruimtomaten van 100 gram, zowel los als tros, gaat volgens Enza grotendeels ingevuld worden met de nieuwe HR-resistente E15M.43246. Het areaal zal rond de 20-25 hectare uitkomen. Dit is een beetje afhankelijk van de zaadbeschikbaarheid.

Mini- en midi-pruimtomaten

Syngenta heeft het ras Dubbo, een mini San Marzano-type met gemiddeld vruchtgewicht van 20-25 gram, en Dunistar, een ras met mooie, geribde, bijna aardbeivormige vruchten.

De mini-pruimtomaat Icaria (E15C.42988) is het resistent ras van Enza met een vruchtgewicht van 11-13 gram, een goede smaak en productie. Het areaal was 20-25 hectare, maar zal door inkrimping van het totale areaal naar 15-20 hectare gaan. De zaadfirma heeft voor de midi-pruimtomaat naast het HR-resistente ras Sunstream Lau (EZ2785) nu ook Sunstream Alon. Van Sunstream Lau zal weer rond de 10-15 hectare komen te staan en van de Sunstream Alon zal dat 15 hectare worden.

Afbeelding
Midi-pruimtomaat Sunstream Alon van Enza. Foto: Harry Stijger

Anizalla is de mini-pruimtomaat van Rijk Zwaan, waarvan ook in de onbelichte trosteelt een areaal van het smaakvolle ras komen te staan. De precieze oppervlakte hiervan is nog niet bekend.

Hazera heeft de IR-resistente ToBRFV mini-pruimtomatenras Pendragon. In Zuid-Europa en Marokko staat 110 hectare van dit ras. Pendragon is ook beschikbaar in de Benelux.

Bayer (De Ruiter) ziet bij telers steeds meer interesse voor de productieve Strabini en Strabena (niet-resistent), die een mooie glans, vruchtaanhechting en houdbaarheid hebben. In het segment van troscherrypruimtomaten verwacht het zaadbedrijf voor de onbelichte teelt een verdere uitbreiding van het ToBRFV-resistente ras Beautisher (DRTC8093). Met de verschillende toegewijde partners rollen ze dit ras verder uit.

Cocktailtomaat

Cocktailtomaat is een groot en stabiel segment van 270 hectare in de Benelux.

In cocktail is Enza marktleider. Voor de onbelichte teelt zijn de rassen: Shivious (40 hectare), Saint Anna (15 hectare) en Annico Sense (E15T.43098) met 40 hectare. Van deze drie rassen komt rond de 90-95 hectare te staan. Bij Tasty Tom staan ook vooral Enza-rassen (Campari en Annico) in het cocktailsegment.

Piccodona van Syngenta is een makkelijk te telen cocktailtomaat met een goede productie, prima smaak, mooie vlakke trossen en dieprode vruchten. Dit ras wordt op kleine schaal in Nederland geteeld. Mizuki is een wat grovere, maar toch lekkere, cocktailtomaat, die interessant is voor cocktailtomatentelers. In het buitenland wordt het ras al meer geteeld en in 2025 zal een resistent ras in dezelfde lijn worden beproefd. Yoom is een donkerpaars gekleurde cocktailtomaat met een bijzondere uitstraling en smaak.

Rijk Zwaan ziet dat het nieuwe resistente ras 72-CK0626 het vertrouwen krijgt van telers en de eerste 7 hectare gaan komend seizoen hiervan worden geteeld.

Bayer (De Ruiter) heeft de troscocktailtomaat DRTC9517. Een ras met een resistentieniveau dat mee kan met de hoogste resistenties, die momenteel beschikbaar zijn. Het nieuwe ras heeft een goede productie en smaak.

BASF Nunhems zag vorig jaar al een verschuiving in de cocktailmarkt naar iets grotere tomaten. Het resistente troscocktailras Marvellion met een vruchtgewicht van ongeveer 40 gram valt hier duidelijk niet onder. Toch blijft deze premium cocktailtomaat zich onderscheiden door zijn Brix-waarde 7 en dieprode kleur. Hierdoor valt het product op in de schappen en wordt het verkocht als een hoogwaardig artikel. Het areaal van dit ras zal echter iets kleiner worden.

Vleestomaten grof en klein

Bij de vleestomaat lijkt in 2025 het areaal in de Benelux stabiel te blijven. Het merendeel van het areaal staat in België.

Syngenta introduceert dit jaar Megadena, een ToBRVF-resistent ras met hoogrondere vruchten, een hoge productie, stabiel vruchtgewicht en goede houdbaarheid. Ook nieuw en opkomend qua populariteit is de 119849, een roze vleestomaat met mooie, licht geribde vruchten die goed houdbaar zijn.

Ferreira (De Ruiter) is een resistente vleestomaat met de productie en grofheid van vergelijkbare vatbare rassen. Dit ras wordt nu geïntroduceerd in de belangrijkste markten in Europa.

In het segment van de kleine vleestomaten in België vult de Tobinaro van Enza komend seizoen 85% van het areaal (100 hectare) in. Nieuwkomer wordt de E15A.43145 met 10-15 hectare. Het is een ras met een wat generatiever karakter dan Tobinaro, wat voor sommige kassen/teeltomstandigheden gewenst is.

In het grove vleestomatensegment werd dit jaar de Falkland (E15B.43148) van Enza op 15-20 hectare geteeld. Komend seizoen zal het marktaandeel van dit ras naar 90% gaan. Het areaal van Falkland in België zal rond de 45-50 hectare uitkomen en 30 hectare in Nederland. Het totale areaal zal rond 80 hectare worden.

Kumato-segment en Coeur de Boeuf

Syngenta heeft voor het Kumato-segment in België het ras Olmeca, een chocoladebruine tomaat van 100 gram voor de losse oogst. De sappige vruchten,die van binnen naar buiten kleuren, hebben een onderscheidend uiterlijk door de chocoladebruine vruchtkleur.

Coeur de Boeuf (letterlijk ossenhart) wordt voornamelijk in België geteeld. Arawak (Syngenta) heeft een goede productie door een groot aantal bloemen per tros. De vruchtvorm is door het hele seizoen constant en kleurt van binnenuit. De mooie vorm herinnert aan traditionele tomatensoorten. De houdbaarheid is goed. De tomaten van dit ras worden gewaardeerd door de smeuïge textuur met weinig zaden.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Harry Stijger

freelance redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin