Doorgaan naar artikel

Over markant gesproken

Op vrijdagmiddag 6 september nam de aardbeiensector afscheid van een ‘markant’ persoon.

Wie ‘markant’ wordt genoemd, is in elk geval niet onopgemerkt gebleven. Dat geldt zeker voor Ad van Laarhoven die als manager zachtfruit van Delphy afscheid nam en met welverdiend pensioen gaat. Waar anders dan in Partycentrum ’t Moaske in De Moer mocht hij vele dankwoorden vanuit de sector tot zich nemen. Ook in deze column wil ik nogmaals van de gelegenheid gebruikmaken om Ad te bedanken voor zijn inzet voor de sector. En zoals zo vaak maken ‘oude markante’ figuren plaats voor een jongere generatie. Zo ook hier!

Enkele markante besluiten

Niet alleen zien we in onze sector aanwas van jonge ondernemers die als opvolger het bedrijf overnemen, ook in de ondersteunende diensten zien we dat schoolverlaters onze zachtfruitsector goed weten te vinden. Dat is belangrijk voor de continuïteit op de langere termijn. Maar ook op het lagere niveau zijn de handjes broodnodig. En daar weten onze eigen Nederlandse mensen ons niet altijd zo goed te vinden. Daarom raakt de discussie in Den Haag over de arbeidsmigranten ons als sector enorm.

Enkele markante besluiten hieromtrent … Op Prinsjesdag werd duidelijk dat het kabinet samen met gemeenten en andere betrokkenen werkt aan een zogeheten afwegingskader voor nieuwe bedrijvigheid. Dat kader houdt rekening met de impact op arbeidsmigratie, ruimte en energie. Bedrijven krijgen meer ruimte om arbeidsmigranten te huisvesten op eigen terrein.

Opeenstapeling van energiemaatregelen

Een ander markant gegeven is dat de dreiging van een opeenstapeling van energiemaatregelen boven de sector blijft hangen. Met het Berenschot-rapport in de hand zou uitstel juist tot afstel moeten leiden. “We hebben inmiddels lang genoeg gepraat over beprijzingsmaatregelen. Het is nu tijd om samen met het kabinet te focussen op het creëren van handelingsperspectief voor onze telers”, aldus Adri Bom-Lemstra. Glastuinbouw Nederland roept dan ook het kabinet op af te zien van het extra beprijzen van CO2-emissie en vooral te investeren in verzwaring van het elektriciteitsnet, uitbreiding van warmtenetten en de CO2-voorziening om daarmee de energietransitie te versnellen.

Hopelijk heeft u op 24 september ook kennisgenomen van de markante ontwikkelingen op het Energiek-event ZON. Meer weten over de energieoplossingen voor solitaire aardbeibedrijven? Zet dan 12 en 15 november alvast in uw agenda.

Share this

Afbeelding
Henny van Gurp

netwerkcoördinator zachtfruit en programma-manager Kennis in je Kas bij Glastuinbouw Nederland

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin