Doorgaan naar artikel

Ministerie wil besteding SIG&F-gelden met sanctie sturen

Producentenorganisaties kunnen in de problemen komen als ze onvoldoende EU-steun uit de SIG&F-regeling besteden aan bijvoorbeeld onderzoek. Het ministerie van Landbouw (LVVN) wil met sancties dat de telersorganisaties hier scherpere keuzes in maken. Tegelijk heeft het ministerie andere sancties verlaagd.

Producentenorganisaties moeten bij besteding van Europese steun uit het programma SIG&F minimaal 2 % besteden aan onderzoek. Ook voor andere bestedingsdoelen als klimaat zijn er van deze bestedingsvoorwaarden. De EU-landen moeten daarop toezien. Volgens het ministerie van LVVN is de huidige sanctie op het niet-naleven niet adequaat gebleken.

Eerder ingrijpen

De producentenorganisaties krijgen de SIG&F-steun uitgesmeerd in een meerjarig programma. Het ministerie ziet dat de besteding in de eerste jaren van het subsidieprogramma soms niet in lijn is met deze subsidievoorwaarden. Dat kan dan in de laatste jaren niet meer goed ingelopen worden, is de vrees. Producentenorganisaties kunnen in de problemen komen als het hele programma niet aan de voorwaarden voldoet.

In een wijzigingsregeling komt het ministerie nu met nieuwe sancties voor de producentenorganisaties. Zij riskeren een korting van 2 procent voor elk jaar dat de besteding niet voldoet aan de voorwaarden. Het ingangsjaar voor deze sanctie is 2025. Het ministerie kan de steun al verlagen met het bedrag dat niet aan de doelstellingen (als onderzoek) is besteed. Dit is aan het einde van het programma. Het ministerie wil dus eerder ingrijpen met de korting per jaar.

Niet gelijk in de problemen

Naast aanscherping van deze specifieke sancties komt het ministerie op andere punten met een versoepeling.  Op twee punten is het sanctiebeleid in SIG&F te scherp in vergelijking met andere regelingen. Dat gaat over het tijdig melden van wijzigingen en over het opvoeren van kostenbegrotingen voor gesubsidieerde uitgaven in SIG&F. De producentenorganisaties krijgen meer ruimte om zaken te herstellen of te melden.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin