Doorgaan naar artikel

Werk aan de winkel voor vollegrond

Zoals jullie wel weten, is mijn doel om meer aandacht en waardering voor de vollegrond te krijgen. Over aandacht hebben we momenteel gelukkig niet echt te klagen.

Jolanda Nooijen is laatst eenmaal in een editie van Groenten & FruitTeler op de redactie’ geweest. Zij mocht toen voor een groot deel bepalen wat voor onderwerpen er in die editie kwamen te staan. Ikzelf heb al een paar keer via de vakbladen mogen vertellen wat we willen bereiken voor de sector, en er worden vanuit meerdere hoeken initiatieven genomen om de sector sterker te maken. Maar aandacht alleen is niet wat je wilt bereiken, we willen graag resultaten zien. Dat gaat niet van vandaag op morgen, maar het gaat wel het eenvoudigst als je de krachten bundelt.

Om resultaten te behalen moeten we onze krachten bundelen

Volgend jaar is vooralsnog het laatste jaar waarin we Movento mogen gebruiken. Een gewasbeschermingsmiddel waar nog geen alternatief voor is. Voor ons als vollegrondsgroentetelers is het cruciaal dat we dit middel nog een aantal jaren mogen gebruiken totdat er andere mogelijkheden zijn. Hierbij zou ik graag steun willen krijgen van andere organisaties in de keten zoals plantenkwekerijen/zaadbedrijven, banken, supermarkten en zelfs de zorgsector. Het is van groot belang dat wij hun vertellen wat de consequenties kunnen zijn als Movento niet meer ingezet zou kunnen worden. Dat alleen al is natuurlijk een hele opgave, want deze organisaties zetten allemaal in op duurzamer en meer biologisch, dus weg met die gewasbeschermingsmiddelen.

Wat is duurzaam?

Maar wat is duurzaam? Onze sector produceert het gezondste voedsel en we gebruiken daarbij nog niet eens 3,5% van alle gewasbeschermingsmiddelen die gebruikt worden. Voedsel zal in de loop der jaren alleen maar duurder worden en met het verdwijnen van Movento zal dat in een stroomversnelling gaan. De sector kan met supermarkten geen vaste contracten meer maken, omdat leveringszekerheid niet meer te garanderen is. Het wordt ook voor steeds meer Nederlanders moeilijker om iedere dag hun hoeveelheid gezonde groenten te nuttigen.

Vanuit de overheid hebben we een opdracht gekregen om overgewicht te verminderen. Dat bereiken we niet met biologisch voedsel, maar wel door te praten met onder andere de zorgsector om zo te bekijken hoe we dit gaan aanpakken. Vooralsnog moet dat met de juiste middelen en daar hoort Movento zeker bij. Vanuit de vakgroep akkerbouw/vollegrond is hier volop werk aan de winkel.

Share this

Afbeelding
Ton Slagter

bloemkoolteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin