Doorgaan naar artikel

‘Opmerkelijk goed jaar voor komkommer’

Voor komkommer was het geen productiejaar, maar wel een goed omzetjaar met bijzonder hoge prijzen. Het was een sterk vragende markt. In Spanje zijn meer komkommers aangeplant, waardoor tot het einde van het jaar meer aanvoer wordt verwacht.

“Dit jaar hebben de komkommers mooie prijzen gemaakt”, zegt Bruno Vuerinckx, komkommerspecialist bij BelOrta. “In een sterk vragende markt heeft ons verkoopsysteem, grotendeels via de klok, meer dan goed gewerkt en zijn onze telers de winnaars.”

Mei is traditioneel een van de mindere maanden voor komkommer. “Vorig jaar waren we in deze maand en ook nog in juni komkommers bijna aan het vernietigen. Dit jaar was het uitzonderlijk goed met bijzonder hoge prijzen. Door geplande promoacties bij tal van grootdistribiteurs in heel Europa, en achterblijvende aanvoer, zijn de prijzen in mei sterk omhooggegaan.”

Terugslag met lagere prijzen

In juni en juli kwam er een terugslag met een moeilijkere prijsvorming. De prijzen gingen omlaag doordat de producties van de tweede teelt op gang kwamen. Vuerinckx: “Bovendien was het in juni regenachtig, waardoor de consumptie op een laag peil stond. In komkommerland heb je dan een probleem.”

In juli was er bij BelOrta 30% meer aanvoer in vergelijking met dezelfde periode van vorig jaar. In augustus kwam pas het goede zomerweer met uitzonderlijk hoge prijzen van boven de €1 per stuk voor de 35’ers en 40’ers. En dit gedurende een langere periode. “De vraag naar komkommer nam toe, mede doordat de lokale productie in de moestuin van de zogenoemde gelegenheidsproducenten door het slechte voorjaarsweer was mislukt.”

Toename import vanuit Spanje

De goede prijsvorming heeft zich in de eerste weken van september nog doorgezet. Half september kwam de aanvoer vanuit Spanje op gang. In week 38 zijn de prijzen flink gaan dalen. “In het begin van die week is er nog 65 cent betaald voor een 35’er; later in die week was het nog maar 35 cent”, zegt Ruud den Boer, commercieel directeur Oxin Growers. In week 39 is de prijs weer iets gestegen naar 40 cent.

Eind september is het rustig op de komkommermarkt met aanvaardbare prijzen, die wel minder hoog zijn. Vuerinckx: “Als we zo tot half november door kunnen gaan, is het voor onze komkommertelers een goed jaar. De prijsvorming zal afhangen van de aanvoer van komkommers vanuit Spanje.” Vanaf eind oktober verwacht hij dat de import een rol zal gaan spelen, omdat er normaal gesproken een behoorlijke aanvoer komt.

Meer komkommers aangeplant

In Spanje zijn in september behoorlijk meer komkommers aangeplant dan vorig jaar. Volgens Jan van der Blom van Coexphal schat de Spaanse overheid het in op 9,2% meer. “Dit gaat ten koste van de teelt van courgettes en aubergines. De komkommers die al in augustus zijn aangeplant, zijn in de tweede helft van september in productie gekomen. Er is dus veel oogst te verwachten tot het eind van het jaar.”

In Spanje worden bij komkommers meestal twee teelten van vier maanden gedaan. “Maar dat is afwachten, want soms wordt een voorjaarteelt courgettes of watermeloenen geplant.”

Spaanse import nog niet betrouwbaar

De oorzaak van de prijsdaling half september ligt in het feit dat de aanvoer vanuit Spanje toeneemt en de eigen productie steeds verder afneemt, doordat telers stoppen met hun teelt. De laatste komkommerteler van Oxin Growers stopt naar verwachting in week 45. Den Boer: “Er zijn hier en daar wel wat problemen met de kwaliteit van komkommers geweest, maar over het algemeen was het goed.”

Het is lastig te voorspellen wat de prijzen in de staart van het seizoen gaan doen. “Maar zolang de productie, kwaliteit en kleur van de komkommers uit Spanje nog niet je van het zijn, zal de prijs op een goed niveau blijven. De Spaanse komkommer is dus nog niet volledig betrouwbaar. Het zal van het weer afhangen hoe zich dat ontwikkelt. Want als het weer beter wordt, zal deze aanvoer betrouwbaarder worden.”

Minder productie

De commercieel directeur: “De komkommerprijzen liggen dit jaar ongeveer 20% hoger dan vorig jaar, terwijl de productie wel minder is door het donkere voorjaar. De prijzen waren bovenmatig goed. In de weken 25 en 30 waren er wel dippen in de prijsvorming. Toch is de middenprijs over alle sorteringen 40 cent. Dat is vergelijkbaar met 2022, een uitzonderlijk komkommerjaar.”

Vanaf half november is er bij BelOrta weer aanvoer van 2 hectare belichte komkommers. Vanaf de eerste week van januari is er alweer aanvoer van 10 hectare vervroegde komkommerproductie.

Dit jaar is er een tendens van meer aanvoer van lichte sorteringen in vergelijking met andere jaren. Vuerinckx: “Dit heeft deels te maken met de geteelde rassen, waardoor de producenten de planten minder zwaar willen belasten. Als dan de prijs voor de lichte sorteringen goed is, is dat ook geen probleem om de komkommers lichter te oogsten.”

Invloed van influencer

De komkommerspecialist heeft gelezen over een influencer in Scandinavië, die een filmpje over recepten met komkommer heeft gemaakt waardoor de winkelschappen van komkommer leeg raakten. “Zo’n filmpje heeft dus invloed.” De consumptie van komkommer onder jongeren neemt ook toe. “Dat is toch een gunstige evolutie, die we nu meemaken.”

In 2025 zullen er teelttechnisch gezien bij de komkommertelers van Oxin Growers weinig veranderingen of aanpassingen zijn.

Bekijk actuele prijzen van komkommer op GFactueel.nl/markt

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Harry Stijger

freelance redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin