Doorgaan naar artikel

Geen beweging in prijzen kunstmest

Net als vorige maand blijven noteringen van de diverse kunstmeststoffen op gelijke niveaus. Leverancier Triferto rekent voor de stikstofhoudende Nutramon los (KAS) een prijs van €31,80 per 100 kilo. Bij Farmers4all blijft de kalkamonsalpeter 27% + MgO op een gelijk niveau van €30,20 per 100 kilo, levering in regio Noord. Ook voor kali- en fosfaatkunstmeststoffen gelden bij beide leveranciers gelijke prijzen.

Dat de stikstofhoudende meststof KAS niet van de plaats komt is wel bijzonder. De prijzen voor inkoop van energie en ammoniak door fabrikanten tenderen al maanden naar hogere niveaus. De fabrikanten willen echter ook dat de afzet gaat lopen, zodat afnemers kunstmest in voorraad gaan nemen. Bovendien hebben afnemers alternatieve stikstofmeststoffen ter beschikking. Zo is ureum nog altijd goedkoper geprijsd dan KAS.

Huidige situatie kabbelt door

De verwachting is dat de huidige situatie nog wel even door blijft kabbelen. Marktdeskundigen geven wel aan dat de situatie snel kan veranderen door bijvoorbeeld escalatie van het conflict in het Midden-Oosten en/of Oekraïne. De geopolitieke ontwikkelingen blijven de komende tijd een factor van betekenis.

Bij de andere meststoffen zijn er ook weinig veranderingen te bespeuren. Bij de kalihoudende producten wel verschil in het type meststof. Op kali 60 staat lichte prijsdruk, terwijl kaliumsulfaat eerder in prijs kan stijgen. Dat komt doordat zwavelzuur, een ingrediënt bij de productie van kalisulfaat, duurder is en maar enkele aanbieders kent.

Prognose: stabiele noteringen.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Rene Stevens

freelance redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin