Doorgaan naar artikel

‘Het is voor venkel een mooie zomer geweest’

Bij Joop Litjens in Leunen zit het plantseizoen voor dit jaar er alweer geruime tijd op: op 13 augustus gingen de laatste venkelplanten de grond in. “Het was een bijzonder plantseizoen.”

Litjens werkt in de venkelteelt samen met Tielen Groenten in America en zet zijn product af via Fossa Eugenia. “In het voorjaar was het tussen de buien door laveren. Daarna kregen we een groeizame zomer. De laatste weken van het plantseizoen waren weer erg warm.”

Door deze hitte vielen er flink wat planten uit; op sommige percelen kwam het uitvalspercentage uit op 25%. “De overgang vanuit de kas naar de felle zon was waarschijnlijk te groot voor de planten. Hoewel we flink hebben beregend, kregen ze hierdoor een behoorlijke schok te verwerken. Gelukkig hadden we al eerder wat extra planten besteld, waardoor de ‘pijn’ wat minder groot was.”

Geen reden tot klagen

Qua oogst was het volgens Litjens een hele goede zomer: zowel de kwaliteit als de productie waren naar behoren. “Het stuksgewicht lag bijna zonder uitzondering boven de 300 gram. Dat is heel netjes; eerdere jaren haalden we dat vaak niet. Ook de kwaliteit was prima. We hadden relatief weinig schot en de venkel was mooi blank. Kortom: nauwelijks problemen. Ook de prijsvorming was goed. Geen reden tot klagen dus.”

De oogst op het bedrijf loopt nog door tot medio november. “We oogsten iedere dag, met een ploeg van 15 tot 20 medewerkers. Dat loopt soepel.”

Schone teelt

Sinds september is het risico op bladvlekken door Cercospora weer groter. Om deze schimmel onder de duim te houden, zet hij Amistar Top in. “Met deze fungicide kunnen we de schimmeldruk tot nu toe goed onder controle houden”, aldus Litjens op 27 september. “En dit is ook het enige dat we in de laatste maanden van het jaar doen qua gewasbescherming. Sowieso is venkel een hele schone teelt.”

Rassenkeuze niet eenvoudig

De rassenkeuze is wel een ding, geeft hij aan. Vooral het kiezen van het juiste ras in de zomermaanden is een uitdaging. “We werken in de zomer al enkele jaren met Dragon. Dit ras is schotresistent, wat een groot voordeel is. Maar we lopen er telkens weer tegenaan dat Dragon minder goed houdbaar en lastig schoon te maken is. Dan is het de vraag of we moeten vasthouden aan dit ras. Dat is best een lastige afweging, ook omdat het ene jaar het andere niet is. Daarbij zijn er weinig goede alternatieven. Kortom: een juiste rassenkeuze is verre van eenvoudig.”

Auteur: Ank van Lier

Bekijk meer

Share this

Joop Litjens
Joop Litjens

Venkelteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin