Doorgaan naar artikel

‘Niet wachten of appels nog wat beter gaan kleuren’

Met de huidige hoge prijzen voor industrie- en schilappels wacht Barend van Doorn niet tot de laatste Jonagolds ook nog gaan kleuren. “We breien een eind aan de pluk.”

Barend, Tinka en Berend-Jan van Doorn uit Neerijnen kijken vol tevredenheid op de pluk terug, waar het veelal goede weer zeker aan bijgedragen heeft. Voor de pluk begon hadden ze wel de angst dat regen tot grote problemen met de eerder dit jaar kapot gereden en pas net opgeknapte grasbanen zou leiden. Maar dat bleef uit en toen laat in de pluk nog wat flinke regenbuien kwamen, konden de rijbanen dat wel hebben.

Bulgaarse plukkers al naar huis

De Bulgaarse plukkers zijn weer naar huis en een klein clubje plukt nu de laatste pluk van hun Jonagold Dacosta. Barend van Doorn licht toe: “We gaan niet wachten of ze nog wat beter gaan kleuren. We zijn de pluk eigenlijk al wat beu aan het raken en willen er een eind aan breien. Als de plukkers eenmaal weg zijn, komen ze maar moeilijk terug. Met de huidige hoge prijzen voor industrie- en schilappels krijg je er nog een nette prijs voor dus waarom zou je veel langer wachten.”

50 ton Conference per hectare

Al met al kijkt Van Doorn erg tevreden terug op de pluk die op 21 augustus begon met de pluk van Conference en twee weken later in de Elstar Excellent verder ging. “Zeker voor dit jaar met 50 ton per hectare zijn de kilo’s bij Conference niet tegengevallen en was de vruchtkwaliteit mooi. De maat van de peren was vanwege het volle gewas niet te grof. Veel hagel hebben we niet gehad en daarvan was in de pluk bijna niets van te zien. Ook over de Elstar van veelal de mutant Excellent Star zijn we zeer goed te spreken. Een mooie productie van prachtige goed gekleurde appels. Door de koude nachten van begin september kleurden ze erg goed bij na de eerste pluk.”

Geen blad blazen voor betere kleuring

Op de vraag of hij blad geblazen heeft voor een goede kleuring in zijn Elstar antwoord Van Doorn resoluut nee. “Je ziet bladblazen een enorme opgang maken maar ik geloof er niet zo in. Als je een paar dagen langer wacht dan kleuren de appels op jonge open bomen ook goed. Je maakt met bladblazen wondjes wat weer invalspoorten voor vruchtboomkanker kunnen zijn. Al dat bladverlies is ook niet goed voor de minerale samenstelling van de vruchten en het weerhoud het aansterken van de knoppen voor volgend jaar. Dat blad hebben de bomen niet voor niets/”

Strijd tegen negatieve berichten over middelen

Wel maakt Van Doorn zich druk om alle negatieve berichten en tv-uitzendingen in de afgelopen weken over het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Zelf draagt Van Doorn regelmatig zijn kijk erop uit in reacties op met name LinkedIn. “We lijken de strijd te gaan verliezen, omdat er een grote groep zonder kennis van gewasbeschermingszaken allerlei onzin gaat roepen. Het is heel eenvoudig: de fruitteelt kan niet zonder chemische gewasbeschermingsmiddelen. We moeten niet mee gaan bewegen want het is toch altijd een rupsje-nooit-genoeg. Gewoon keihard de hakken in het zand of beter gezegd klei om voldoende middelen te behouden. Nu staat Captan zwaar onder druk en Movento gaat het laatste opgebruikjaar in terwijl beide middelen essentieel zijn om het gewas gezond te houden.”

Klusjes voor na de pluk

Op het fruitteeltbedrijf staan inmiddels alle klusjes voor na de pluk op de agenda. Afgelopen week is hij al gestart met de onkruidbestrijding op percelen die al helemaal geplukt zijn. Omdat er pas volgend jaar weer een nieuw perceel geplant wordt, is het in de komende maanden wat rustiger dan in een jaar dat er wel gerooid en vervangen wordt.

Auteur: Wouter van Teeffelen

Bekijk meer

Share this

Barend van Doorn
Barend van Doorn

Hardfruitteler in Neerijnen (Betuwe)

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin