Doorgaan naar artikel

‘Komkommerteelt loopt ten einde’

“Half oktober zijn alle kassen met komkommer vervangen door paksoi, Romaanse en rode eikenblad sla”, zegt biologische teler Gert van Brakel in Sint-Annaland.

“Het komkommergewas is op en heeft veel last van wit, luis en rupsen. We zijn de laatste komkommers aan het snijden. De kwaliteit is hard minder geworden, maar de prijs is nog goed. De ketel is al uit.”

In week 39 zijn de eerste paksoi, Romaanse en rode eikenblad sla geplant. Iedere veertien dagen worden drie zaaisels geplant (1.000 m2 paksoi en 500 m2 twee soorten sla) om in najaar en winter continu te kunnen oogsten.

Lagere grondtemperatuur nodig

“In het begin geven we voldoende water voor een goede weggroei. Dit is goed gegaan, mede omdat er nog temperatuur is. De grondtemperatuur moet wel naar beneden om niet een te weelderige weggroei te krijgen.” Eind november wordt de eerste oogst verwacht van zowel de paksoi als slasoorten. 

“Rupsen en luizen kunnen een probleem zijn in deze bladgewassen. Vooral tegen rupsen moeten we spuiten, omdat deze ook in de vruchtgewassen zitten.” De eerste bespuiting heeft eind week 40 plaatsgevonden. Tegen rupsen is met Xentari gespoten en tegen luis met Oikos.

Fijnere chilipepers

Het gewas van de chilipepers staat nog steeds goed te groeien. Deze teelt gaat door tot 1 december. “Er komen nog redelijk pepers vanaf en het moet lukken om nog veel kilo’s te oogsten. De kwaliteit is nog goed, maar de pepers zijn wel iets fijner aan het worden.”

Spint en luis zijn onder controle. Op een enkel blaadje komt meeldauw voor.

Goede kwaliteit ronde tomaten

In week 34 is bij losse tomaten de kop uit de plant gegaan. Het gewas staat er goed en vitaal bij. Hier en daar komt een blaadje met wit (echte meeldauw) en Botrytis op de stengel voor. In het tomatengewas zitten ook veel rupsen.

Tot begin november wordt er geoogst. Er zitten nog vier trossen aan de plant. “We hopen dat deze tomaten nog goed worden. Met een beetje zonnig najaarsweer moet dat lukken. De kwaliteit van de ronde tomaat is super goed en heeft een mooi maatje. De productie loopt wel terug.”

Eind week 40 is pas bij de coeur de boeuf tomaat de kop uit de plant gehaald. “Vanwege de grotere gevoeligheid voor wit, wilden we zeker weten dat we nog groene bladeren hadden.” Tegen de echte meeldauw is ’s nachts extra gezwaveld om het onder controle te houden. Deze teelt gaat net als de ronde tomaat door tot begin november.

Snijbonenteelt vraagt veel arbeid

Sinds half september hebben de snijbonen last van rupsen. Hiertegen is met Xentari gespoten. De teelt loopt nog tot half oktober door om de laatste snijbonen te oogsten. “De kwaliteit van de snijbonen is redelijk goed geweest. De opbrengst en hoeveelheid arbeid is tegengevallen. Een snijbonenteelt vraagt te veel arbeid in vergelijking met de opbrengst. Mede hierom en omdat we door willen met bladgewassen, maar de snijbonenteelt nog niet is beëindigd, denken we erover om volgend jaar geen snijbonen te gaan telen.”

Beperkte teelt kropsla

De teelt van kropsla zal dit jaar beperkt zijn. “De supermarkten eisen een bepaald gewicht van minimaal 250 gram voor kropsla. Ten opzichte van het buitenland redden we dat niet, zeker niet met natte weken, zoals vorig jaar, omdat er dan aan de onderkant net zoveel afgaat als er aan de bovenkant bijgroeit.” De teler plant nog wel een kleine hoeveelheid kropsla voor specifieke afnemers, zoals pakketten- en internetklanten die het product komen ophalen.

Auteur: Harry Stijger

Share this

Gert van Brakel
Gert van Brakel

Biologisch teler in Sint-Annaland

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin