Doorgaan naar artikel

‘Steeds alert blijven op stinkwantsen bij paprika’

De kop is eruit bij de paprikateelt van de rode Alzamora bij Hoogweg Paprikakwekerijen.

Intern teeltadviseur Hans van de Sande: “Week 47 zal denk ik de laatste week wel zijn dat we nog rood oogsten. In de teelten met groene paprika, die in week 39 gezet zijn, zal in week 45 de laatste geoogst kunnen worden.”

Met regenachtig weer en een gewas dat door de grootste zetting heen is, zijn het geen topproducties meer. De kwaliteit is nog wel goed en voor de tijd van het jaar valt de grofheid ook niet tegen. “Door de vrij koele omstandigheden dit jaar, is de Alzamora redelijk op gewicht gebleven.”

Actief houden

Aan temperatuurinstellingen wordt 18 graden in de nacht en 21 graden overdag aangehouden. “We proberen de boel actief te houden, met een buisje en een luchtje.” Bij zachte nachten blijft er altijd een vochtkier in staan bij de luchtramen. “Maar als het kouder is en de schermen lopen in de nacht dicht om in de ochtend op temperatuur te zijn, dan laat je de ramen natuurlijk niet open staan.”

CO2 op buitenwaarde

Met vruchten die alleen nog moeten uitgroeien en doorkleuren, is het niet erg nuttig en rendabel meer om CO2 in de teelt te stoppen. “We proberen alleen nog een beetje te doseren om het CO2-niveau op of net boven de buitenwaarde te houden.”

Alert blijven op stinkwantsen

Wat betreft schimmelziektes is helemaal geen meeldauw gezien. Bij de plagen bleef het steeds alert zijn om stinkwantsen geen kans te geven een populatie op te bouwen. “Dat is best lastig geweest. Maar dankzij intensief blijven scouten en pleksgewijs spuiten, hebben we er weinig schade van gezien.” Omdat die correcties ook Orius afdoden, kreeg trips op die plekken wel iets meer kans om de kop op te steken.

Beperkte correcties

Spint blijft biologisch goed onder controle en ook rupsen zijn beheersbaar gebleven. De biologische beheersing van luis is wisselend geweest. In sommige kassen hoefden ze helemaal niet in te grijpen, in andere kassen moesten ze wel even een ondersteunende correctie uitvoeren.

Rassenkeus

Naast het afoogsten van deze teelt, is de aandacht al weer gericht op het nieuwe seizoen. Ze kiezen bewust voor een mix van geschikte rassen, om altijd product van de juiste sortering te hebben voor de flowpack. “Met niet te grove rassen die daar geschikt voor zijn, en een wat grover ras erbij om hete zomers op te kunnen vangen, waarin de vruchten fijner blijven.”

Auteur: Peter Visser

Bekijk meer

Share this

Hans van de Sande
Hans van de Sande

Intern teeltbegeleider paprika

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin