Doorgaan naar artikel

Grondprijzen stijgen naar recordhoogte

Na een dip eerder deze zomer stegen de grondprijzen voor agrarische grond voor de open teelten naar een recordgemiddelde van €117.000 per hectare.

De gemiddelde prijs voor agrarische grond steeg volgens gegeven van het Kadaster naar €95.251. Bouwland voor de akkerbouw en andere open teelten is het duurst, grasland kwam gemiddeld uit op net boven de €80.000 per hectare. Ook dat is een record.

Grote transacties in Flevoland

De sterke stijging na de daling eerder in de zomer sterke komt volgens grondmarktspecialist Paul Peter Kuiper van het Kadaster dit deels door enkele grote transacties in Flevoland. Dit is de provincie met de hoogste grondprijzen, met nu een gemiddelde van €185.000 per hectare. De verkoop van een perceel van 20 hectare voor een prijs rond de 2 ton per hectare, droeg in augustus bij aan, aldus Kuiper. In totaal werd die maand 480 hectare bouwland verhandeld en 963 hectare grasland.

Constante stijging uitgezonderd 2019

De afgelopen 5 jaar is er sprake van een constante stijging van de grondprijs. Ook in de jaren daarvoor, met uitzondering van 2019, toen de grondprijzen significant daalden. Die daling was echter van korte duur. In de periode sinds 2012, dus in 12 jaar tijd, steeg de gemiddelde grondprijs van €49.952 naar €90.862 per hectare.

6% meer grondverkopen

Het Kadaster publiceert maandelijks de ontwikkeling van de grondprijzen. Na elk kwartaal maakt het Kadaster een uitgebreidere analyse. De laatste dateert van juli en ging over het tweede kwartaal van dit jaar. Ook toen stegen de prijzen flink. Bovendien bleek de grondmobiliteit (de hoeveelheid verhandelde grond) in de eerste helft van dit jaar groter dan in dezelfde periode vorig jaar. In het tweede kwartaal werd 7.200 hectare grond verhandeld, 6% meer dan een jaar eerder.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Johan Oppewal

chef redactie ondernemen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin