Doorgaan naar artikel

‘Eindelijk goede populatie Orius in gewas’

Het paprikagewas bij WaLeRo in Bleiswijk is goed door de warme zomer heen gekomen.

Luc van den Bosch: “Vanwege dat warme zonnige weer hebben we wel wat ingeleverd op het gemiddeld vruchtgewicht. We hebben gehad dat dit naar 165 gram zakte.” Inmiddels is merkbaar dat de herfst dichterbij begint te komen. Als de temperatuur buiten onder de 12 graden Celsius zakt, en de buis aantrekt, loopt ook het tweede scherm in de nacht al weer dicht. Vaak is dat zo’n drie uur voor zonop.

Vanwege het afnemende licht is ook begonnen om de Transpar coating van het kasdek af te halen, nadat die zijn functie in de zomer weer heeft bewezen om de instraling te matigen. Dit reinigen gebeurt met de eigen dekwasser.

Tijdelijk geen OCAP

Bij zonop zit de ingestelde temperatuur op 21 graden, in de nacht wordt 18 graden aangehouden. De etmaaltemperatuur komt hiermee uit tussen de 21,5 en 22 graden Celsius, afhankelijk van de buitenomstandigheden.

Vanwege onderhoud in deze tijd is er tijdelijk geen OCAP-CO2 beschikbaar. “Ik ben blij dat dit niet in een eerdere periode het geval was. Nu is de CO2-behoefte lager, met minder lange dagen. Daardoor kunnen we de vraag redelijk invullen door overdag een paar uurtjes meer te draaien met de wkk. En stroomprijzen zijn nu iets gunstiger dan in de zomer.”

De watergift loopt terug met de afnemende instraling, al valt de afname nog mee. “We geven nog steeds 2,5 keer de instraling aan water, en de draincijfers lopen daarbij niet heel erg op.”

Gewas koppen

In week 38 is Van den Bosch bezig met het koppen van het gewas. Tot en met week 37 is ingedraaid en is zetting aangehouden. Bij de laatste telling zat het aantal vruchten op 40 per vierkante meter. Die hebben tot en met week 44 om uit te groeien en af te rijpen, voordat de teeltwisseling volgt. De vruchtkwaliteit is momenteel nog erg goed. Het vruchtgewicht is wel weer wat gezakt.

Orius pas laat goede populatie

Aan plagen zit er een beetje luis, al is de brede inzet aan biologische bestrijders nog goed aanwezig. “En het hele jaar hadden we een bovengemiddelde aanwezigheid van trips. Ondanks de lange dagen en mooi weer, deed de Orius het onvoldoende. Maar nu zien we eindelijk een goede populatie in het gewas.”

Alert blijven op Nezara

Na invlieg in de zomer, vraagt de aanwezigheid van Nezara aandacht. Er wordt apart op gescout, om pleksgewijs snel in te kunnen grijpen. “We zien gelukkig nog weinig tot geen slechte vruchten. Het totaal klasse 2 vruchten blijft nog binnen de perken.” Maar het blijft wel een puzzel om de teelt goed af te sluiten, wat beheersing van Nezara betreft. “Want als je eenmaal breder in zou moeten grijpen tegen die stinkwants, dan ben je Orius kwijt, en valt ook het evenwicht bij luis in elkaar.”

Auteur: Peter Visser

Bekijk meer

Share this

Luc van den Bosch
Luc van den Bosch

Mede-eigenaar WaLeRo in Bleiswijk

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin