Doorgaan naar artikel

Studie: CO2-heffing kassen € 0,026 bij lagere gasprijs

Om het sectordoel van 4,3 Mton CO2-emissies te halen voor glastuinbouw in 2030 is een heffing nodig van rond de € 14,40 per ton CO2. Omgerekend is dit ongeveer € 0,026 per kuub. Dan is wel rekening gehouden met een forse gasprijsdaling.

Dat blijkt uit een studie van adviesbureaus Berenschot en Kalavasta. De studie kwam gelijk uit met de stukken van Prinsjesdag met meer details voor de energiemaatregelen voor glastuinbouw. Het onderzoek bevat een raming die nog sterk kan wijzigen door gasprijsontwikkelingen, de energievraag, inkomsten van WKK’s en netcongestie, schrijven de onderzoekers. De starthoogte van de heffing zou uitkomen op € 12,25 per ton in 2025.

Vooral de gasprijs is een belangrijke factor. De onderzoekers gaan uit van een sterke ontspanning van de gasmarkt komende jaren, gebaseerd op de laatste Klimaat- en Energieverkenning (KEV) uit 2022. Als die daling niet wordt waargemaakt, lijkt de CO2-heffing ook te vervliegen. Die heffing is dan ook bedoeld als stok achter de deur en staat niet in verhouding tot de zwaardere fiscale maatregelen voor energiebelasting, waar de glastuinbouw de komende jaren mee te maken krijgt.

Nieuw CO2-sectorsysteem

De CO2-heffing vormt de kern van een nieuw CO2-sectorsysteem. Dit betekent dat elke kilo CO2 -uitstoot wordt belast met een vaste prijs. Het sectorsysteem start in 2025 en is samen met andere fiscale maatregelen aangenomen in de wet fiscale Klimaatmaatregelen glastuinbouw. Uit de begrotingsplannen blijkt dat dit jaar glastuinbouw € 135 miljoen aan voordelen houdt uit de verlaagde energiebelastingtarieven voor glastuinbouw. Dat wordt afgebouwd. Vorig jaar was dat voordeel € 144 miljoen.

De onderzoekers hebben ook gekeken naar mogelijke nieuwe maatregelen die op de glastuinbouw afkomen, zoals de bijmengverplichting groen gas en de invoering van het Europese handelssysteem ETS-2. Die maatregelen zijn nog veel zwaarder dan de CO2-heffing. Het kabinet stelt een besluit over deze nieuwe extra maatregelen met een half jaar uit. Glastuinbouw Nederland pleit voor afstel, omdat het rapport van Berenschot aantoont dat het helemaal niet nodig is en onevenredig zwaar.

Rijk wil ETS-2-heffing compenseren

Mocht het kabinet besluiten tot weer extra energiemaatregelen, zoals opname van de glastuinbouw in het Europese handelssysteem voor CO2-emissierechten (ETS-2) en invoering van de groengasbijmengverplichting, dan loopt het totaal aan heffingen volgens Berenschot op tot ongeveer € 200 per ton CO2-emissie. Dat is ruim € 100 per ton meer dan de € 98 per ton CO2-emissie, die nodig is om het sectordoel van 4,3 Mton CO2-emissie te halen.

“Overbodige heffingen dus, die het investeringsvermogen van Nederlandse glastuinbouwondernemers verkleinen, de energietransitie in de weg zitten en een doel op zich lijken te zijn in plaats van een middel om te verduurzamen”, stelt Glastuinbouw Nederland voorzitter Adri Bom-Lemstra. “Het Rijk overweegt weliswaar een heffing vanuit ETS-2 aan telers te compenseren, maar we moeten nog maar afwachten of zo’n regeling goed uitpakt. De Berenschotstudie laat in elk geval duidelijk zien dat een opeenstapeling van maatregelen absoluut te ver gaat.”

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin