Doorgaan naar artikel

Kabinet onderzoekt ‘productschappen 2.0’

Om uitvoering van zijn beleid voor de land- en tuinbouw dichtbij de praktijk te houden, onderzoekt het kabinet ‘productschappen 2.0’.

In de miljoenennota komt het budgettair niet terug. Maar in het vrijdag 13 september gepresenteerde regeerprogramma geeft het kabinet de boeren en tuinders een voorzet om intensiever mee te bouwen aan sectorbeleid. “We onderzoeken hoe we de uitvoering dichter bij de ondernemer kunnen versterken door producenten- of brancheorganisaties meer mogelijkheden te bieden voor het algemeen verbindend verklaren van collectieve afspraken of dat productschappen 2.0 wenselijk zijn.”

Genoeg tuinders met heimwee naar PT

“Dat onderzoek komt voor mij ook als een verrassing”, zegt voorzitter Adri Bom-Lemstra van Glastuinbouw Nederland. “Maar ik vind het een prima gedachte. Samen met de overheid de bedrijven in de keten zelf laten bepalen hoe afspraken voor de toekomst eruit moeten zien, dat is wat we natuurlijk ook al doen in de Greenports.” Ook heeft de glastuinbouw sinds een paar jaar het collectief gefinancierde onderzoeksprogramma Kennis In Je Kas algemeen verbindend laten verklaren. Of aan de uitbouw van die publiek-privaat gefinancierde collectiviteit ook weer de term productschap moet hangen is een tweede. “Maar ik kom genoeg tuinders tegen die met wat heimwee op het Productschap Tuinbouw terugkijken.”

‘Verzet begon hier, maar wereld is veranderd’

Ook vollegrondsgroentevoorman Ton Slagter is positief over deze alinea in het regeerprogramma. Op voorwaarde dat het een zaak wordt van de telers zelf. “Twintig jaar geleden begon het verzet tegen het toenmalig PT bij mij op kantoor. Maar de wereld is ondertussen veranderd.”

Wat in de jaren tussen het verdwijnen van het PT en nu wel ongeveer hetzelfde is gebleven, is de bescheiden rol van de relatief kleine vollegrondssector. Slagter: “Het gaat heel veel over koeien en mest. En in de tuinbouw gaat het veel over kassen. Maar het specifieke vollegrondsgroentebelang, dat wil ik graag meer voor het voetlicht. Dan kan alleen als we ook een sterk collectief willen vormen.”

Geld Landbouwakkoord alsnog ophalen

Een collectief waarmee Den Haag ook afspraken kan maken. Slagter: “Wij willen als telers van alles. In het Landbouwakkoord dat vorig jaar net niet doorging lag €5 miljoen klaar voor de vollegrondsgroentesector. Dat kunnen we alsnog gaan ophalen bij minister Wiersma, mits we als sector en als keten het eens kunnen worden.”

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin