Doorgaan naar artikel

Prinsjesdag in aantocht

Komende dinsdag is het Prinsjesdag. Als de voortekenen niet bedriegen, dan wil het kabinet gaan bezuinigen op sport en de belasting voor sportclubs gaan verhogen. Tegelijkertijd willen ze de btw op groenten en fruit niet verlagen.

Het is niet omdat ik tuinder ben, maar ik vind dit een zeer kwalijke zaak als het gaat om de volksgezondheid. Mensen moeten juist méér bewegen en méér groenten en fruit eten, maar deze aangekondigde maatregelen staan daar helemaal haaks op.

Verder hoop ik niet dat het minimumloon opnieuw omhoog gaat, zoals de laatste jaren gebruikelijk is. Als dat wel gebeurt en het ook nog samengaat met maatregelen tot beperking van de inzetbaarheid van arbeidsmigranten, dan is dat de doodsteek voor onze sector. Van langlopende contracten voor arbeidsmigranten wil het kabinet helemaal af en kortlopende contracten wil het kabinet liefst zo min mogelijk. Maar de tuinbouw draait voor 90% op arbeidsmigranten. Die zijn al steeds moeilijker te vinden en Nederlanders zijn voor het soort werk dat wij te bieden hebben al helemaal niet meer te porren. Hoe moeten we onze arbeidsbehoefte in de toekomst dan invullen?

Verbazing over onderzoek glyfosaat

Los van Prinsjesdag verbaasde ik me over de resultaten van een onderzoek van de Universiteit van Tübingen naar de herkomst van glyfosaat in oppervlaktewater. De onderzoekers hebben een grote meta-analyse uitgevoerd van Europese en Amerikaanse data van waterbeschermingsinstanties uit onder meer Nederland, Duitsland, de VS en Zweden. Wat blijkt? Niet de agrarische sector is de belangrijkste bron van glyfosaat in rivieren, maar in bepaalde wasmiddelen zittende aminopolyfosfonaten blijken dat te zijn. Die stoffen worden in het slib van rioolwaterzuiveringsinstallaties omgezet in een vorm van glyfosaat (aminomethylfosfonzuur of AMPA). Zowel glyfosaat als AMPA blijken door neerslag in rivieren terecht te komen.

Aanleiding voor deze studie was de vaststelling dat een reductie van het glyfosaatgebruik in de agrarische sector niet heeft geleid tot een merkbare afname van deze stof in het milieu. Ook bleek er in rivieren ‘s zomers een piek, terwijl de concentraties ‘s winters veel lager zijn. Zou landbouw de belangrijkste oorzaak zijn, dan zouden de concentraties juist in de lente, in de herfst en na regenval hoger moeten zijn, stellen de onderzoekers. Kortom, niet de agrarische sector, maar consumenten met een vaatwasmachine zijn de grootste vervuilers in deze …

Share this

Walter Gubbels
Walter Gubbels

aspergeteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin