Na een forse vermindering in 2022 van 118 glasbedrijven, verdwenen er in 2023 opnieuw 38 bedrijven, opgeteld is dat 20 % van de (hoofdteelt)bedrijven. Gemiddeld worden tomatenbedrijven kleiner.
Tot die berekening komt het CBS op basis van de landbouwtelling. Bij paprika is de daling 26% en verdwenen 66 bedrijven in drie jaar. De gemiddelde bedrijfsomvang steeg wel stevig van 6,63 hectare (2021) naar 7,83 hectare (2023).
Het aantal komkommerbedrijven daalde met 17 % doordat 36 bedrijven minder geteld zijn in 2023. Wel steeg het teeltoppervlakte gemiddeld van 2,93 hectare in 2021 naar 3,56 hectare in 2023 bij komkommer. Bij tomaten kromp het aantal bedrijven met 15 %, doordat 34 bedrijven verdwenen. Opvallend: De grootte van het gemiddelde tomatenbedrijf nam voor het eerst af van 8,14 hectare in 2022 naar 7,74 hectare in 2023.
Hoge energiekosten
De daling van het aantal bedrijven hoeft overigens niet te betekenen dat deze bedrijven gestopt zijn. Het kan gaan om een andere teelt, of om een fusie of overname. Het totale areaal glasgroente daalde in die twee jaar met in totaal 154 hectare (3%). De productie daalde tussen 2021 en 2023 bijna 10%, vooral een effect van de hoge energiekosten.
Uit de gegevens van het CBS blijkt dat het aantal glasgroentebedrijven in 2020 plots steeg van 725 naar 778. Het lijkt erop dat deze stijging vooral het gevolg is van betere registratie van de gegevens rond dat jaar. Bij alle vier de hoofdteelten zijn dat jaar plotseling bedrijven bijgekomen (zie onderstaande grafiek). Dat maakt een vergelijking over tien jaar lastiger om conclusies uit te trekken, zoals CBS wel doet.
Het CBS trekt de vergelijking wel over tien jaar. In 2023 waren er in Nederland in totaal 625 bedrijven die glasgroenten teelden in de hoofdteelten. Dat is 29% minder dan tien jaar eerder. Vooral het aantal bedrijven dat tomaten teelt is gedaald. Zo nam het aantal bedrijven dat trostomaten teelt met bijna de helft af, stelt CBS. Wel verbouwen ruim anderhalf keer zoveel telers cherrytomaten. Van de bedrijven die glasgroenten telen, teelt nog steeds het grootste deel tomaten (35%), gevolgd door paprika’s (30%) en komkommers (29%).