Doorgaan naar artikel

Uitzender sjoemelt met Georgiërs, telers letten niet op

Bij een paprika- en een bloemenkwekerij en een fruitverpakker in Zuid-Holland stuitte de Nederlandse Arbeidsinspectie op werkers van buiten de EU zonder de juiste papieren. Zowel het uitzendbureau als de inleners kunnen op boetes rekenen.

De betrokken werknemers waren oorspronkelijk uit Georgië afkomstig en hadden wel een inschrijving in het Nederlandse Register Niet Ingezetenen. Maar geen van de personen kon een origineel identiteitsdocument tonen. Bij één bedrijf werden kopieën van EU-identiteitsdocumenten getoond. Deze bleken vervalst.

Telers laks met identiteitscontrole

Bij navraag van inspecteurs bleek dat de inlenende ondernemingen vrijwel geen inspanningen hadden verricht in het controleren van identiteitsdocumenten. Een werkgever die werknemers inleent van een uitzendbureau dient dit te controleren. Daarvoor heeft de Arbeidsinspectie het Stappenplan verificatieplicht beschikbaar.

Bureau wel gecertificeerd via brancheorganisatie

Tijdens de inspecties bleek verder dat de werknemers werden doorgedetacheerd via wisselende uitzendbureaus, die gelieerd zijn aan elkaar. Daaronder was ook een uitzendbureau dat lid was van een brancheorganisatie en was gecertificeerd. Constructies waarbij deze personen van buiten de EU worden door geschoven van het ene naar het andere uitzendbureau houdt de Arbeidsinspectie nauwlettend in de gaten.

Tijdens eerdere controles troffen inspecteurs ook Georgische medewerkers aan met vervalste Europese identiteitspapieren. Bij dit soort constructies overtreedt niet alleen het uitzendbureau, maar ook de inlener de Wet arbeid vreemdelingen.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin