Doorgaan naar artikel

Vooral stabiele noteringen kunstmest

Na een paar beperkte prijsverhogingen blijven de noteringen bij kunstmestleverancier Triferto stabiel. Dat betekent een prijs van € 31,80 per 100 kilo voor de Nutramon (KAS). Ook prijzen van kali- en fosfaatkunstmeststoffen blijven op gelijke niveaus.

Daarmee ligt de notering van Nutramon los gestort nu € 1 per 100 kilo hoger dan in de zomermaanden. Het is hetzelfde prijsniveau als lange tijd in het voorjaar. Bij Farmers4All is de stikstof-kunstmest vorige week nog wel iets gestegen, en wel met € 0,60 per 100 kilo. Kalizout en Tripel Superfosfaat noteren daar al langere tijd gelijk.

Gelijke prijzen of beperkte verhogingen zijn het gevolg van weinig reuring in de markt. Vanuit de afnemers is er weinig animo om kunstmest in voorraad te nemen, ondanks dat prijzen meerjarig gezien relatief laag zijn. Lage (graan)prijzen geven weinig koopimpuls. Bovendien zijn vorige jaar prijzen van kunstmest in het voorjaar ook snel gedaald, wat ook terughoudendheid kan geven.

Hogere kosten voor producenten

Producenten hebben aan de andere kant te maken met hogere kosten vanwege inkoop van duurder gas. Dat is de reden dat prijzen iets zijn gestegen. Om afnemers te verleiden meer product in voorraad te nemen willen ze de prijzen echter niet te veel op laten lopen. Bovendien hebben afnemers ook alternatieve stikstofmeststoffen ter beschikking, zoals op basis van ureum.Het is afwachten hoe de komende weken en maanden verlopen. Prijsmutaties zullen er nog wel komen maar een compleet andere marktsituatie licht voorlopig niet voor de hand.

Prognose: stabiele noteringen.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Rene Stevens

freelance redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin