Doorgaan naar artikel

SZW onderzoekt verbod op uitzendwerk per sector

Minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken) onderzoekt de mogelijkheid van een algeheel verbod op uitzendwerk in bepaalde sectoren of een minimum percentage arbeidskrachten dat in vaste dienst moet zijn. Aanleiding zijn misstanden in de vleessector met buitenlandse uitzendkrachten.

Minister Van Hijum van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) sprak deze zomer met bedrijven in de vleessector en met de in de sector actieve uitzendbureaus. Aanleiding was een signaal van de Arbeidsinspectie over drie uitzendbureaus die een zeer hoog percentage ontslag op staande voet hadden en een onderzoek van Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen over misstanden met uitzendbureaus in de vleessector.

De uitkomst van deze gesprekken is onder meer een set afspraken die specifiek voor uitzendwerk in de vleesverwerkende bedrijven moet gaan gelden. Die afspraken moeten in cao-bepalingen over arbeidsmigranten in de vleescao’s en de cao’s voor het uitzendwezen ingebouwd worden.

Per AMvB naar een sectoraal verbod uitzendwerk

Daarnaast verkent de minister de maatregel om op sectoraal niveau het inlenen van arbeidskrachten te verbieden. Dit is een bestaande bevoegdheid om bij Algemene Maatregel van Bestuur te nemen in de Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs (Waadi).

Minimaal percentage vaste krachten

Een andere maatregel is de verplichting om een minimaal percentage arbeidskrachten in eigen dienst te nemen. De verkenning van de juridische en bestuurlijke haalbaarheid van deze maatregelen wordt naar verwachting in het eerste kwartaal van 2025 opgeleverd. “Pas na deze verkenning kan ik een besluit nemen óf ik extra maatregelen zal voorstellen en zo ja voor welke sector of sectoren. Hierbij zal de sectorale impact worden meegewogen, evenals de verwachte effectiviteit en proportionaliteit van de maatregelen”, aldus de minister in een brief hierover aan de Tweede Kamer.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin