De week van 5 tot 12 oktober staat in het teken van gezond en duurzaam voedsel, tijdens De Week van Ons Eten. Dit jaarlijkse evenement biedt gelegenheid om stil te staan bij de waarde van goed en bewust eten. Met als thema Weet wat je eet wordt de consument uitgenodigd om de rijkdom van onze voedselsector te ontdekken en te genieten van het beste wat Nederland op dit gebied te bieden heeft.
De Week van Ons Eten is een initiatief dat de veelzijdigheid en innovatie in de Nederlandse voedselsector onder de aandacht brengt, van productie tot consumptie. Het doel is om consumenten bewust te maken van de impact van hun voedselkeuzes en hen te inspireren tot gezonder en duurzamer eten. De week biedt een platform voor tal van activiteiten en initiatieven, die laten zien hoe belangrijk het is om te weten wat je eet en waar het vandaan komt.
Nationale Goente- en Fruitdag op 10 oktober
Belangrijk onderdeel is de Nationale Groente- en Fruitdag, dit jaar op 10 oktober. Dit evenement, dat inmiddels zijn vierde editie beleeft, heeft als doel om de consument bewust te maken van de vele voordelen van een kleurrijk dieet. Het is de ideale kans om je eetpatroon een gezonde boost te geven en nieuwe, smakelijke manieren te ontdekken om groenten en fruit in maaltijden te verwerken.
Hiermee wordt de aandacht gevestigd op de enorme variëteit aan groenten en fruit die Nederland te bieden heeft en wordt de consument gestimuleerd meer van deze gezonde producten te eten. Groenten en fruit spelen immers een cruciale rol in een gezonde en duurzame levensstijl. De positieve effecten van een dieet rijk aan groenten en fruit zijn breed bekend: het is goed voor de gezondheid, draagt bij aan een lagere ecologische voetafdruk en biedt bovendien een scala aan smaken en culinaire mogelijkheden. De Nationale Groente- en Fruitdag biedt een uitgelezen kans om deze boodschap breed uit te dragen.
Toolbox biedt inspiratie
Om deelnemers aan De Week van Ons Eten en de Nationale Groente- en Fruitdag te ondersteunen, heeft GroentenFruit Huis een speciale toolbox ontwikkeld. Deze toolbox is ontworpen om bedrijven, scholen en andere organisaties te helpen bij het organiseren van activiteiten en het delen van inspirerende content. De gratis toolbox bevat onder andere een contentkalender met bijbehorende beelden die gebruikt kunnen worden op sociale mediakanalen, zoals Instagram en Facebook. Ook biedt de toolbox flyers en posters die ingezet kunnen worden om de dag op verschillende manieren onder de aandacht te brengen.
Daarnaast is er een samenwerking aangegaan met televisiekok Sandra Ysbrandy. Zij zal in de aanloop naar 10 oktober drie receptvideo’s delen waarin ze laat zien hoe je op een eenvoudige manier kunt voldoen aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden groenten en fruit. Met deze praktische tips en recepten wordt het voor iedereen makkelijk om een stap in de goede richting te zetten.
Vegtival
Als kers op de taart wordt op 10 oktober het Vegtival georganiseerd. Bij dit festival, dat plaatsvindt op het Koning Willem 1 College in ’s-Hertogenbosch, worden jongeren onder andere uitgedaagd om mee te doen aan de TikTok-award om groenten en fruit ’tik-tok-like’ te promoten. “We kijken ernaar uit wat dit allemaal gaat brengen”, laat kinderarts-intensivist Koen Joosten namens de organisatie weten. “Groenten niet alleen als kapstok voor een gezonde levensstijl, maar ook voor een gezonde samenleving.” Het Vegtival wordt afgesloten met een groenterijk diner. Doelgroep van het festival zijn leerkrachten, scholieren, studenten en andere geïnteresseerden.