De gemiddelde Nederlander eet jaarlijks 810 gram spruiten. Daarmee is hij Europees gezien koploper. Bovendien is de consumptie van spruiten in Nederland en het Verenigd Koninkrijk licht stijgend (+3 procent).
De feiten zijn op een rij gezet in het kader van het thema ‘Kool is Cool’, gericht op een vergroting van de interesse voor kool bij de Belgische consument. Uit marktcijfers van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) is gebleken dat de Belgische verkoop van witte, groene en rode kool in tien jaar tijd is gehalveerd. De consumptie van spruiten ligt in België momenteel op 700 gram per hoofd van de bevolking, een fractie minder dan de jaarlijkse consumptie van de gemiddelde Brit (710 gram). De rest van Europa: Duitsland 400 gram per persoon, Tsjechië 390 gram, Italië 130 gram. Oostenrijk, Zweden, Frankrijk en Noorwegen gemiddeld 100 gram per persoon.
Het areaal in de voornaamste landen (2011)
Verenigd Koninkrijk: 3.750 hectare
Nederland: 2.800 hectare
België: 2.460 hectare (waarvan 600 hectare in Frankrijk)
Polen: 900 hectare
Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland: 734 hectare
Frankrijk: 500 hectare
Turkije: 450 hectare
Scandinavië: 235 hectare
Spanje: 100 hectare
Het areaal voor verwerking bedraagt in België en in Polen respectievelijk 2.100 hectare en 600 hectare. Van het areaal met bestemming diepvries komt 75 procent uit België. Buiten Europa worden amper spruiten geteeld.
‘Kool is Cool’ sluit ook aan op de Agro-Expo, de agrarische vakbeurs die op 25, 26 en 27 januari 2014 in de Hallen in Roeselare wordt gehouden. Het thema ‘Kool is cool’ wordt daar belicht met activiteiten over de gezondheidsaspecten van kool.