De Europese Commissie concludeert dat het vaker mis gaat bij ToBRFV-eisen aan geïmporteerd tomatenzaad, vooral uit China.
Dat blijkt uit verslagen van de plantgezondheidscommissie van de Europese Commissie. Er zijn zorgen over het toenemend aantal vondsten van Tomato Brown Rugose Fruit Virus (ToBRFV), vooral in zaad uit China. Dat is niet de enige besmettingsbron voor zaad. In de weken tussen 18 april en 15 mei zijn besmette zaadpartijen gevonden uit Israël, Marokko, Thailand, Turkije, Ethiopië, Guatemala, India en Peru.
De commissie besloot follow-upmaatregelen te blijven nemen door middel van schriftelijke communicatie en vergaderingen met de herkomstlanden en de ontwikkeling van deze niet-nalevingen nauwlettend te volgen.
Strengere eisen zaad
Sinds september 2023 geldt een nieuwe verordening voor zaadimport met ToBRFV-importeisen. Resistente tomatenrassen zijn daarvan vrijgesteld. De Europese eis is dat zendingen plaagdiervrij moeten zijn. Elke partij zaad moet standaard getoetst worden. Ook de origine van zaadpartijen moet gedocumenteerd worden, maar op deze bepaling komen ook problemen voor. Met name grote herkomstlanden gebruiken geen duidelijke oorsprongsaanduidingen wat traceerbaarheid bemoeilijkt.
Versoepeling regels teelt
De Europese Commissie werkt aan aanpassing van de huidige Q-status van ToBRFV naar een lagere RNQP-status (niet-quarantaine). Bij een RNQP-status gelden er bij handel en vervoer van planten of plantaardige producten wel eisen, maar zijn uitroeiingsmaatregelen niet langer verplicht. Mogelijk in oktober komt een voorstel voor versoepeling in stemming.
NVWA houdt nu toezicht op 54 bedrijven
De NVWA gaf recent nieuwe cijfers over haar uitvoeringstaken bij bestrijding van ToBRFV. Op dit moment staan 54 locaties onder ons toezicht vanwege een besmetting met ToBRFV. Sinds halverwege 2019 is op 78 teeltlocaties en op 1 zaadproductie en -veredelingslocatie ToBRFV vastgesteld. In totaal zijn ook weer 27 locaties vrijgegeven. Op 6 van deze locaties is het virus echter opnieuw aangetroffen. Op 4 locaties ging het bedrijf over op een andere teelt.