Doorgaan naar artikel

Gasbedrijf moet teler tonnen betalen verkoop gas in energiecrisis

In de energiecrisis is door telers geld verdiend door gas te verkopen dat niet is gebruikt. De rechter wijst een komkommerteler ruim vier ton toe in een dispuut met de gasleverancier.

Door steeds stijgende gasprijzen konden telers met name in 2021 en 2022 veel geld verdienen met verkoop van aardgas. Het gas was goedkoop gecontracteerd (€ 0,17), terwijl de verkoopprijs vaak boven de twee euro lag. Bij een komkommerteler en zijn gasleverancier leverde dit een dispuut op.

De standaardvoorwaarde in het contract van de teler was dat niet gebruikt gas door de leverancier werd verkocht op de dagmarkt en werd verrekend met de teler. Het was echter niet de bedoeling dat hier een verdienmodel uit ontstond. De leverancier mocht een clausule toepassen die de verrekening op nul zette, maar deed dat niet stelselmatig. Ook gaf de leverancier in correspondentie met de energieadviseur aan dit niet te zullen doen in het vierde kwartaal van 2022.

Teler kocht zelf stroom in voor leverancier

In dat kwartaal legde de teler de productie stil en zou geen aardgas worden afgenomen en elektriciteit opgewekt. Ook bij elektriciteit waren terugleverafspraken gemaakt, met verrekening als het doel niet werd bereikt. Voor dat vierde kwartaal had het teeltbedrijf zelf elektriciteit ingekocht om terug te leveren aan het energiebedrijf. Immers, het bedrijf was stilgelegd en de terugleververplichting gold nog.

Uit de afspraken maakt de rechter op dat het energiebedrijf in totaal bijna € 450.000 moet overmaken aan het teeltbedrijf. Het energiebedrijf heeft zich in 2023 van de Nederlandse markt terug getrokken.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin