Doorgaan naar artikel

Electro Weeder zet onkruid onder hoogspanning

Na drie jaar van experimenteren is de Electro Weeder, de elektrische onkruidbestrijder van Andela Techniek en Innovatie klaar voor de praktijk. Met een flinke stroomstoot doodt die onkruidplanten met wortel en tak.

Het knettert en het ruikt een beetje. Maar dat is dan ook alles wat verraadt dat er wat gebeurt achter de trekker met de Electro Weeder van Andela. Kom je dichterbij, dan zie je ook wat vlammetjes onder de strijkers, die in dit geval de flanken van de wortelruggen volgen. Onkruid dat goed is geraakt, kleurt al na enkele minuten donker.

Het ging op het perceel in de Noordoostpolder waar Boerderij de machine aan het werk zag vooral op straatgras. Op een stuk waar dat straatgras al drie weken eerder een oplawaai van een paar duizend volt kreeg, was dat toen behoorlijk afgestorven. Trekkracht is nauwelijks nodig; de flinke vermogensbehoefte is vanwege het aggregaat dat de stroom opwekt.

Wisselend vermogen

De Kubota M7172 voor de machine levert maximaal 175 pk motorvermogen en had totaal geen moeite met de Electro Weeder. De trekker lijkt voor de 3 meteruitvoering overbemeten. Maar houd er rekening mee dat de generator achterop rond 150 kW kan leveren, zo’n 200 pk. De generator levert meer vermogen naarmate de machine meer stroom trekt. Of hij dat doet en hoeveel, is afhankelijk van de hoeveelheid gewas dat de tasters raakt en de vochtigheid van de grond waar ze overheen slepen. Staat er weinig, dan trekt de machine weinig stroom. Staat er meer dan vraagt de Andela ook meer. En de grond moet bovenop grijs zijn. Op een zwarte grond kan het wel werken, maar dat vraagt onevenredig veel stroom.

De variatie in het onkruidbestand op het perceel was niet van dien aard dat aan de trekker wat te merken was, Zou er een hele deken van onkruid of gras staan, dan is het mogelijk dat een 200 pk trekker er plat voor gaat. Ook werkbreedte speelt een rol. In de peen werd met een 3 meter frame gewerkt, maar 6 meter breed is ook leverbaar. Dat trekt automatisch tweemaal zoveel stroom.

Onkruid onder hoogspanning

Dat een flinke stroomstoot planten doodt is een bekend fenomeen. Al tientallen jaren geleden werd met deze techniek gewerkt. De groenvoorziening heeft al enkele jaren ervaring met de Engelse Rootwave, die daar wordt ingezet om hardnekkige exoten als de Japanse duizendknoop te bestrijden. In de landbouw is enige ervaring met de Zwitserse Zasso die CNH op de markt brengt, en de Belgische Group Verschueren. Die wordt deels ook ingezet om moeilijk te bestrijden onkruiden aan te pakken.

Knolcyperus is daar een voorbeeld van: chemisch bijna niet kapot te krijgen. Naar gebleken is, is knolcyperus door elektrocutie behoorlijk aan te pakken. Maar er in één keer vanaf raken doe je niet. Hardnekkige wortelonkruiden worden naarmate ze dieper wortelen niet volledig gedood. Hoe droger de grond, hoe beter de wortel wordt gedood. Maar stroom kiest de weg van de minste weerstand en is moeilijk tot in de punt van de wortel te sturen.

De Nucrop is een ander voorbeeld van een elektrocutiemachine, maar dan specifiek als loofdoder in aardappelen. Dat lijkt ook goed te werken. Verschil is dat de Nucrop als enige met een geleidingsvloeistof werkt.

Lees de gehele test van de Electro Weeder op Boerderij.nl

Share this

Afbeelding
Martin Smits

freelance redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin