Doorgaan naar artikel

Aardbeien tussen regen en zon

Dit jaar zijn de weersomstandigheden totaal anders dan vorig jaar. Waar we vorig jaar zuchtten onder hoge temperaturen, zijn de temparturen dit jaar gematigd. Dat heeft zo zijn voordelen, de aardbeien blijven goed aan de maat. Echter, de keerzijde is de frequentie van regenval, wat voor drukkende omstandigheden zorgt. De hoge luchtvochtigheid bemoeilijkt de vruchtzetting.

Telers moeten voortdurend anticiperen op de veranderende weersomstandigheden. Onder de huidige weersomstandigheden betekent dit dat ze de gewassen open moeten houden en trossen tijdig moeten doorhalen om te vochtige omstandigheden rond de kop en bloemen te vermijden. Het wisselvallige weer maakt het tevens lastig om de planten dagelijks de juiste hoeveelheid water te geven. Bij te veel water zal er in het microklimaat rondom de plant ook langer een te hoge luchtvochtigheid heersen.

Het areaal aan doordragers blijft stijgen, wat de flexibiliteit en veerkracht van telers onderstreept

Rassenkeuze

Een belangrijke factor bij het anticiperen op het veranderende klimaat begint bij de juiste rassenkeuze. Het ene ras laat zo de bloemblaadjes makkelijker los dan het andere ras. Het makkelijker loslaten van de bloemblaadjes is gunstiger onder de vochtige omstandigheden. Dit kan al voor een groot deel vruchtrot voorkomen. Zo zijn er ook rassen die beter de vruchtmaat tijdens warme zomers behouden, waar het andere ras snel in vruchtmaat zal afnemen of de stevigheid van de vruchten verliest.

Steeds meer verschillende rassen worden geplant, en er zijn grote verschillen in plantdata en stookstrategieën te zien om het maximale uit de planten te halen. Het areaal aan doordragers blijft in een stijgende lijn zitten, wat de flexibiliteit en veerkracht van telers onderstreept. Het weer blijft een uitdagende, maar bepalende factor in de sector.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin