Doorgaan naar artikel

Teler op de redactie

Jolanda Nooijen opperde het idee zelf. De vollegrondsteler in Uden (Noord-Brabant) zou weleens eindredacteur van Groenten & Fruit willen zijn. Tien jaar is zij columniste, en bij die mijlpaal wil zij de echte topics, háár topics, in het magazine Groenten & Fruit en op GFactueel.nl nog eens goed op de kaart gezet.

Teler Jolanda Nooijen kwam naar de redactie van Groenten & Fruit om onderwerpen voor artikelen te bespreken. – Foto’s: Jan Vullings
Jolanda Nooijen kwam naar de redactie van Groenten & Fruit om onderwerpen voor artikelen te bespreken. – Foto’s: Jan Vullings

Goed idee, oordeelden wij op de redactie. Jolanda is een bekende tuinder. Zij staat met haar bedrijf Compliment nog met de (spreekwoordelijke) laarzen in de klei. Zij is uitgesproken, en roert zich op divers vlak: politiek, belangenbehartiging en bestuurder. Lees nog maar eens haar columns, of bekijk haar vlogs op YouTube. Kom maar op! Maar wel onder de nadrukkelijke voorwaarde dat deze speciale editie geen Jolanda heet of tot een politiek pamflet verwordt. De redactie houdt de regie. De journalistieke mores gelden.

Regelrecht uit de praktijk

En zo zitten we op 27 mei op de redactieburelen van Groenten & Fruit. We bespreken de onderwerpen, thema’s, journalistieke genres en auteurs. Jolanda is gedreven, fanatiek en deskundig. Zoals we haar kennen. Haar ideeën en voorstellen komen regelrecht uit de praktijk.

Bovenaan haar lijstje staat de Kaderrichtlijn Water. Als waterschapbestuurder, en zeker ook als teler, vindt zij daar wel iets van. Haar terminologie houden we binnenskamers. We maken een artikel met de feiten. Nederland kopt op de Brusselse regels. Hoe past dit in de praktijk van tuinders? We hebben een gesprek met dijkgraaf Remco Bosma en heemraad Jos Beemsterboer van Hoogheemraadschap Noord-Hollandse Noorderkwartier. Jolanda bestempelt waterschappen als veredelde natuurorganisaties. Wat vinden zij?

Na dik twee uur overleg is het whiteboard in de vergaderruimte bomvol. We zouden een tweede editie kunnen maken

De ideeën van Jolanda Nooijen voor artikelen in Groenten & Fruit komen uit de praktijk.
De ideeën van Jolanda Nooijen voor artikelen in Groenten & Fruit komen uit de praktijk.

En natuurlijk ontbreekt arbeid niet. Veghel is op dit thema een voorbeeldgemeente. We gaan er kijken. En een lesje scheikunde: we interviewen Nobelprijswinnaar Ben Feringa en Leids hoogleraar Willie Peijnenburg: hoe zit het nu met de moleculen in groene en chemische gewasbeschermingsmiddelen? En, hoe kan het anders, een artikel over de afspraken met de retail: dictaat of dialoog? Jolanda komt zelf ook aan het woord, in haar column.

Voor herhaling vatbaar

Allemaal boeiende onderwerpen. En we moeten er zelfs een aantal laten liggen. Na dik twee uur overleg is het whiteboard in de vergaderruimte bomvol. We zouden een tweede editie kunnen maken. Maar bij deze toegezegd: de onderwerpen komen op een later tijdstip aan bod.

Het is een mooie editie van Groenten & Fruit geworden (zie de verschillende artikelen op gfactueel.nl en het digitale magazine editie 31 juli 2024). Eentje met de teler aan het woord. Ik durf hier de stelling alvast aan: voor herhaling vatbaar.

Bekijk meer

Share this

Jan vullings
Jan Vullings

hoofdredacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin