Er is veel vraag naar aardbeizaadrassen uit buitenlandse teeltgebieden, maar ook uit de sierplantenmarkt en vertical farming-bedrijven. In Nederland kan de ontwikkeling zorgen voor een verdere opmars van zachtfruit onder glas.
Dat stellen ABZ Seeds en Limgroup, twee Nederlandse bedrijven die vroeg actief zijn in aardbeizaadrassen. Het telen van aardbei uit zaad in plaats van via vegetatief vermeerderde uitlopers biedt veel voordelen. De partijen planten zijn uniformer, schoner en makkelijker te plannen in de teelt. Die voordelen worden algemeen erkend, maar in Nederland is de ontwikkeling nog niet groot. ABZ Seeds-directeur Gé Bentvelsen, ziet de vraag in het buitenland harder groeien. “We leveren aan meer dan 35 landen. Veel afzet gaat naar Canada en Australië.”
ABZ Seeds moest zelfs nee verkopen aan afnemers uit de sierplantenmarkt. Andere markten tonen ook interesse. “We krijgen steeds meer aanvragen vanuit de hoek van vertical farming.” Bentvelsen zegt dat in het blad Binnenstebuiten van Naktuinbouw. Hij voorziet dat de grote voordelen van aardbeizaadrassen ook de glastuinbouw kunnen veranderen.
Overstappen van groente naar aardbeien onder glas
Door voordelen op fytosanitair vlak en de makkelijkere planning van teelten kan de teelt van aardbeien een verdere opmars gaan doormaken, verwachten beide bedrijven. Jaap Vromans, onderzoeksmanager bij Limgroup. “Voor de teelt van aardbeien onder glas maakt men nu nog veel gebruik van oude tomatenkassen, maar ik sluit niet uit dat in de toekomst ook grote groenteteeltbedrijven overstappen op de teelt van aardbeien onder glas.” Hij verwacht dat zaadbedrijven ook bramen en frambozen uit zaad beschikbaar maken voor telers.
Voorlopig gaat de ontwikkeling van aardbeizaadrassen sneller dan de Europese regelgeving voor fruitgewassen, die gebaseerd is op vegetatieve vermeerdering. Het bedrijfsleven probeerde aardbeizaadrassen als groente te laten registreren, omdat de Europese regels wel op zaad zijn gebaseerd.