In de land- en tuinbouw kennen we vele extremen. Het klimaat houdt ons altijd bezig, waarbij we telkens verrast worden door Moeder Natuur. Waar we door klimaatveranderingen in de jaren tussen 2018 en 2022 veel perioden met grote droogte kenden, met niet-opkomende gewassen als gevolg, daar leven we nu in een extreme periode met neerslag.
Als adviseurs en onderzoekers brengt dit vele uitdagingen met zich mee. Doordat we sinds 2023 grote neerslagsommen kennen, is de bodem meer dichtgeslagen dan ooit. De drie bouwstenen: grond, water en zuurstof zijn duidelijk uit balans geraakt. Vooral zuurstof is van onschatbare waarde, wat sterk bepaald wordt door de grondsoort en het organischestofgehalte.
Wortelschade door nattigheid
Toen enkele weken geleden de temperatuur boven de 25 graden uitkwam, zagen we snel sterke verschillen ontstaan tussen en ook binnen percelen. We zien dan ook uit proefopgravingen van wortels dat er op diverse percelen veel wortelschade is ontstaan door de lange natte periode. Grondwaterstanden die hoog hebben gestaan, waardoor oude wortels zijn afgestorven.
De vraag die nu rijst: hoe kunnen we het herstelde vermogen van de wortels stimuleren, vitaliteit behouden en heterogeniteit van een aanplant voorkomen? Hier zal snel en tijdig starten met irrigeren een cruciale stap zijn, wanneer het enkele dagen droog is. Ook zullen bodemziektes op de loer liggen. Wederom een jaar waar lang over gesproken zal gaan worden, waarbij de gevolgen nog een aantal jaar zichtbaar kunnen blijven.