Doorgaan naar artikel

‘Paprikagewas iets te vegetatief bij hoge stengeldichtheid’

Vanwege de gematigde weersomstandigheden heeft het paprikagewas bij firma Duijnisveld in Nieuwveen (Zuid-Holland) nog niet veel te lijden gehad.

Ruud Duijnisveld: “Het is een heel andere zomer dan we gewend zijn. Van ons zou het best wat heter mogen worden.”

Juist vanwege de algemene tendens naar warmere en zonnigere zomers werd op een van de teeltlocaties bewust gekozen voor 8,2 stengels per vierkante meter, in plaats van 6,8 stengels in de andere kas, om voldoende groei en productie te houden. “Maar nu het een beetje donker en regenachtig weer blijft, gaat het bij die hoge stengeldichtheid iets te vegetatief staan. Je moet daardoor meer gewaswerk doen voor eenzelfde productie. Vandaar dat het weer voor ons wat zomerser mag worden.”

Vlakke productie

Overigens staan de gewassen er verder sterk en gezond bij. “Het kan nog een hele goede productie gaan geven naar het eind toe.” De laatste twee maanden is de productie heel vlak geweest, steeds wekelijks rond de kilo per vierkante meter. Voor de komende drie weken lijkt dat 1,5 kilo te worden. “Je gaat met dit weer iets meer oogsten, maar het worden nog geen megazetsels.”

Nauwelijks klasse 2

De kwaliteit van de vruchten is prima. Zonder extreme zonneschijn hebben de paprika’s geen last van brandplekken of neusrot. “We zitten zelfs onder de 0,2% klasse 2. Zo laag hebben we nog nooit gezeten. En dan zijn dat nog meest butsplekken of een andere mechanische beschadiging.”

Sterke wortels

Het gewas heeft weinig last van ziektes en plagen. “Een paar Fusarium-takken, maar dat is niet de moeite. En ook wortelproblemen zien we weinig. Dat het gewas zo sterk staat, is ook al een teken dat er sterke wortels onder zitten.” De enkele keren dat er wat planten met tomatenbronsvlekkenvirus werden aangetroffen, is beperkt gebleven tot zo’n twintig planten.

Nezara goed blijven monitoren

Qua plagen zijn er voor het eerst Nezara-stinkwantsen gevonden in deze periode van het jaar. “Eén plekje, dus dat zullen heel goed blijven monitoren.” Verder ziet de teler de eerste rupsjes komen, wat normaal is voor deze tijd. In een van de kassen zal het bacteriepreparaat DiPel daartegen worden ingezet.

De luisbeheersing blijft goed gaan. Onder andere P14 is best wel goed terug te vinden. “Wel hebben we een hoekje waar we onderin het gewas met Neem hebben gespoten tegen luis. Want bovenin de planten zat genoeg biologie, maar onderin minder. Daar zou luis zich dus te snel kunnen gaan ontwikkelen.”

Vertraging op schermregeling

Bij de klimaatinstellingen wordt naar een voornacht van 18,5 graden toegewerkt. “Als het een beetje warm is, proberen we al op 19 graden te gaan luchten. Vanaf 01.00 uur of 02.00 uur gaan we weer opstoken, zodat de temperatuur met zonop weer op 20,5 graden zit.”

Met scherp weer loopt het scherm boven de 650 watt dicht. Wel met een behoorlijke vertraging daarboven, zodat er met voorbijtrekkende wolkenpartijen geen jojo-effect in de schermregeling gaat ontstaan. “En af en toe gaat het scherm zelfs ’s nachts soms nog even een paar uurtjes dicht, zoals in een koudere nacht van 11 graden, om uitstraling tegen te gaan.”

Aansluiting Ocap

De CO2-gift is beperkter dan voorheen. Vanwege de lage stroomprijzen overdag loont het minder om de wkk dan te laten draaien. En met de huidige gasprijzen wordt ook met de ketel zuiniger aan gedaan. “Op een van de locaties hebben we nu net een aansluiting op Ocap-CO2 gekregen. Daar kunnen we dus wel redelijk wat CO2 gaan doseren. We zijn benieuwd of we daar verschillen in productie van gaan zien.”

Voldoende gietwater

Een voordeel van regenachtige weersomstandigheden is dat de waterbassins goed gevuld blijven. “We hebben water genoeg. Zo’n volle bak geeft koel en fris water, wat een goede stimulans geeft aan de wortels. Beter dan eerdere droge zomers, met soms 30 graden en slechts een laagje ‘groenige soep’.”

Duijnisveld heeft ook nog technische maatregelen getroffen om de gietwaterkwaliteit gezond te houden. Zo voegt een Oxidizer extra zuurstof toe in de dagvoorraad, en wordt silowater over een doekenfilter geleid om het water zo zuiver mogelijk te houden.

‘Plant verdampt meer dan je denkt’

Bij de watergift staat een temperatuurverlaging op stralingssom ingesteld. Daarmee wordt de stralingssom waarop weer een volgende gietbeurt plaatsvindt verlaagt, op basis van hoe warm het buiten is. “Want op zulke warme dagen verdampt een plant meer dan je denkt, ook als het niet heel zonnig is.”

Auteur: Peter Visser

Bekijk meer

Share this

Ruud Duijnisveld
Ruud Duijnisveld

Rode paprika teler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin