Het aspergeseizoen loopt op z’n einde. Veel te nat en daardoor was het op veel plekken al einde verhaal voor de officiële einddatum op 24 juni.
“Wij gaan door met oogsten tot 28 juni”, vertelt de teeltmanager van Teboza in Helden. Kris is de zoon van eigenaar Will Teeuwen en sinds twee jaar werkzaam in het bedrijf. Inmiddels is hij verantwoordelijk voor zowel de teelt in Nederland als in Spanje.
Arbeidskosten per kilo te hoog
In de tweede week van juni, werd op 50 tot 60% van de velden al niet meer gestoken. “Dit percentage ligt wat hoger dan andere jaren. Dat heeft te maken met het feit dat we minder kilo’s oogsten dan normaal, waardoor de arbeidskosten per eenheid product relatief hoog zijn. Dan is het op veel percelen niet meer rendabel om te blijven steken.”
Op de percelen waar niet meer wordt geoogst, is inmiddels de folie verwijderd en zijn de nodige grondbewerkingen uitgevoerd. “Dit met als doel om zoveel mogelijk lucht in de grond te brengen en de structuur weer op orde te krijgen, na alle regenval van dit voorjaar. Zo hopen we ervoor te zorgen dat het loof weer voldoende gaat groeien en genoeg energie kan opdoen voor volgend jaar.”
Voedingsstoffen uitgespoeld en lager zuurstofgehalte
Op de percelen waar nog wel wordt geoogst – met name van de rassen Grolim en Backlim – blijft de productie volgens Teeuwen achter ten opzichte van andere jaren. “Normaal laat de productie gedurende het seizoen een opgaande lijn zien; dit jaar bleef deze gelijk of liep deze zelfs ietwat terug. Er blééf immers maar regen vallen, waardoor voedingsstoffen uitspoelden, het gewas een overload aan water kreeg en het zuurstofgehalte in de grond terugliep. Op sommige plekken oogsten we nu zo’n 20 tot 30% minder dan normaal. Maar dit verschilt ook sterk per perceel.”
De nattigheid zorgt ook voor problemen met roest. “Logisch: een dergelijke schimmel gedijt goed bij natte omstandigheden. Positief is overigens wel dat de percelen inmiddels weer beter begaanbaar zijn, doordat er de laatste weken wat minder regen viel. De natuur doet echt zijn best om zich te herstellen.”
Klanten teleur moeten stellen
De afzet loopt volgens Teeuwen goed: de vraag vanuit supermarkten, foodservice, restaurants en handelaren is vrij constant. “Doordat er minder aanbod is, zijn de prijzen wel hoog. Dubbel A-asperges leveren op dit moment €10 à 11 per kilo op. Normaal is dat €5 tot 6 in deze periode. Daar staat tegenover dat we ook wel klanten teleur moeten stellen, omdat er gewoonweg niet voldoende aanbod is. Gelukkig hebben afnemers begrip voor de situatie.”
Veel geleerd van impact water op gewas
Terugkijkend stelt de teeltmanager dat het aspergeseizoen dit jaar uitermate uitdagend was. “Maar ik wil er niet alleen maar negatief naar kijken; we hebben ook veel geleerd. Vooral over de impact van water op een perceel en op het aspergegewas. Daar kunnen we de komende jaren ons voordeel mee doen. Wat de belangrijkste les is van het afgelopen seizoen? Dat het zaak is om je vroegtijdig voor te bereiden qua watermanagement. Wanneer er zulke grote hoeveelheden regen vallen als dit seizoen, moet je vaak afwateringsgeulen graven om het water van de percelen te krijgen. Maar na een fikse bui kun je niet op alle percelen tegelijk zijn en zit je dikwijls met de handen in het haar. Het is daarom zaak om tijdig te anticiperen op wat komen gaat. Kortom: het was een lastig seizoen, maar het heeft ons wel sterker gemaakt richting de toekomst.”
Auteur: Ank van Lier
Lees meer artikelen over asperge of bekijk actuele marktprijzen via GFactueel.nl/markt