In tuinbouwgemeentes in Nederland kozen inwoners veruit het vaakst voor de PVV. CDA blijft vaak groter dan boerenpartij BBB.
Dat blijkt uit een uitslagenoverzicht van tuinbouwgemeentes in Nederland (zie diagram). Minstens één op de vijf stemmen ging naar de PVV in deze gemeentes. In Westland, Zundert en West-Betuwe is dat bijna één op de vier stemmen en in Steenbergen één op de drie stemmen. Landelijk ging één op de zes stemmen naar de PVV. Landelijk bezet de PVV straks 6 zetels (van de 720 zetels) in het Europees Parlement, de tweede partij na GL-PvdA (8 zetels). Voor Nederlandse politici zijn 31 zetels in het Europees Parlement gereserveerd, van de in totaal 720 zetels.
CDA vaak groter dan BBB
De BBB kwam in tuinbouwgemeentes tot wisselende resultaten. Landelijk haalde de partij 2 zetels in het Europees Parlement (van de 720 in totaal). Met 22 procent van de stemmen werd de partij in Hollands Kroon (Noord-Holland) de grootste partij. In Lansingerland werd 3 procent van de stemmen gehaald. Lansingerland is wel een tuinbouwgemeente, maar geen plattelandsgemeente. De boerenpartij BBB is in de onderzochte tuinbouwgemeentes alleen in Hollands Kroon groter geworden dan het CDA.
Dat het CDA landelijk 10 procent van de stemmen krijgt (3 zetels in het parlement) maakt de situatie in het Europees Parlement interessant. Het CDA behoort tot de grootste Europese fractie EVP. De nieuwe Nederlandse partijen NSC en BBB hebben al gevraagd om ook toegelaten te worden tot de EVP. Het Europees Parlement rekent de beide partijen in de prognose al tot de EVP, maar die zegt daarover nog wel officieel te moeten besluiten. Het CDA kan met de uitslag van de verkiezingen sterker staan in onderhandelingen. Overigens waren fractievoorzitters van BBB en NSC (Sander Smit en Dirk Gotink) jarenlang verbonden aan het CDA in Brussel.
Rechts wint in Europa
De centrumrechtse EVP (waartoe CDA behoort) blijft volgens de prognose met daarin ook eerste voorlopige uitslagen verwerkt, veruit de grootste. Dat is de partij van Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie. De sociaaldemocraten leveren zes zetels in en de liberalen twintig zetels. Von der Leyens commissie leunde de afgelopen vijf jaar op deze drie fracties van het politieke midden.
Manfred Weber, de leider van de centrumrechtse Europese Volkspartij (EVP), wil opnieuw met de sociaaldemocraten en de liberalen een coalitie vormen in het Europees Parlement, ondanks verlies bij beide Europese fracties.
Hoop op gematigder groen beleid
De voorlopige uitslag van de Europese verkiezingen wijst volgens boerenorganisatie Agractie op “minder doorgeslagen ‘groen’ beleid.” De boerenorganisatie verwacht van de Nederlandse overheid dat die geen extra eisen oplegt bovenop Europese wetgeving.
“Nu daadwerkelijk stappen zetten in beleid dat aansluit op de Nederlandse boerenpraktijk. Wij verwachten dat onze Europarlementariërs keihard gaan knokken hiervoor”, aldus Agractie.
Het zal mogelijk tot december of januari duren voordat een nieuwe Europese Commissie is geïnstalleerd.