Het gaat financieel-economisch goed met de Nederlandse tuinbouw. Op de Rabo-tuinbouwbarometer scoort de sector een ruime voldoende.
De prijsvorming van groente, fruit en bloemen in zowel kassen als de open lucht zorgt voor een rendabele bedrijfsvoering. De Nederlandse tuinbouw toont een gezonde financiële ontwikkeling, stelt Rabobank in een vandaag verschenen sectorupdate. Zorgen voor de ondernemers gaan dan ook vooral over de regels en beleidsdoelen rond gewasbescherming, waterkwaliteit en de energietransitie.
“In het publieke debat is daar de afgelopen maanden nog een thema bijgekomen”, constateert sectormanager Arne Bac. Voorzitter Klaas Knot van de Nederlandsche Bank wierp onlangs de vraag op of de voor- en nadelen van het inzetten van buitenlandse arbeidskrachten in de tuinbouw voldoende in balans zijn voor Nederland.
Kijken naar samenhang tuinbouwcomplex
In dat debat zou volgens Bac wel wat beter gekeken kunnen worden naar de samenhang van het gehele tuinbouwcomplex. De aanwezigheid van de primaire productie is voor veredelaars van nieuwe rassen en technologieën van groot belang om hun innovaties te kunnen testen in de praktijk. “De export van groentezaden vanuit Nederland is van groot belang. In 2022 was de export van groentezaden meer dan € 2 miljard.” Daarnaast is de primaire productie belangrijk voor de handelsbedrijven in groenten en fruit, of bloemen en planten.
Behandeling arbeidsmigranten deel van duurzaamheidsscore
De bank wil overigens in het door Knot en door de huidige formateur Richard van Zwol ingezette debat geen politiek standpunt innemen. Bac: “Het is aan de tuinbouwondernemers en hun organisaties om het hele verhaal bij de politiek onder de aandacht te brengen.” Wel stimuleert Rabobank de ondernemers om hun verantwoordelijkheid te nemen voor fatsoenlijke huisvesting van hun buitenlandse medewerkers. “Dat maakt deel uit van de duurzaamheidsscore van een bedrijf dat klant bij ons is.”