“De wortels gezond zien te houden en het opzetten dusdanig plannen dat we het met de beschikbare hoeveelheid wortels kunnen redden tot aan het begin van het nieuwe seizoen”, vat Wiljan Lisseveld van Reijnlof in St. Philipsland de grootste uitdagingen voor dit jaar samen. “We zullen het nu moeten laten zien.”
Toch blijft er ook onzekerheid over hoe een partij wortels in de trek gaat gedragen. “Er zit altijd verschil tussen de partijen, maar dit jaar zijn er soms ook nog grote verschillen binnen de partij. Daarom zetten we nu niet één partij in één keer op, maar werken we met meerdere partijen tegelijk. Zo proberen we dat onzekere qua gezondheid van de wortels er wat uit te halen.”
Verschil Topscore en Flexine
De start met nieuwe wortels was met Topscore. “Dat ras was best gezond en we hebben daarmee ook de kilo’s wel gehaald. Nu zitten we in Flexine. Dat ras haalt altijd wel iets minder kilo’s, maar dit jaar is het verschil ten opzichte van Topscore groter. Ook zitten er meer ongezonde wortels tussen, bijvoorbeeld met Phytophthora koppen. Ik denk ook dat we de minste partijen nu ook wel gehad hebben, want die hebben we als eerste opgezet. Waarschijnlijk gaat het met de volgende partijen alleen maar beter.”
Eerste wortels gezaaid
In de week van Hemelvaartsdag zaaide Lisseveld enkele percelen ‘op Flakkee’ en ook in de buurt van het West-Brabantse Steenbergen werd al gezaaid. “Als het kan zaaien we volgende week weer, maar dan hier in Zeeland, zo spreiden we de risico’s”, aldus Lisseveld op 13 mei. Vervolgens is het hopen dat er in het najaar deze keer wel op tijd gerooid kan worden. “Dan zou het moeten lukken om geen gat te krijgen in onze productie.”
Vraag naar witlof
Naar de markt gekeken was het voor Pasen ‘een gekkenhuis’ als het om de vraag naar witlof gaat. “Meteen na Pasen was het wat slapjes en zakte de prijs ook. De laatste twee, drie weken zien we de vraag weer aantrekken en gaat het ook weer beter met de prijsvorming. Ik denk wel dat tot het einde van het seizoen het goed zal blijven als het gaat om de vraag en de prijsvorming.”
Auteur: Stan Verstegen