Doorgaan naar artikel

‘Met kwakkelweer makkelijker schimmels’

Jan Janssen in Pijnacker is tevreden hoe de komkommerteelt er bij staat.

“Het zetsel is er nu een beetje af, dus het gewas gaat mooi groeien. Voor komende weken gaat dat weer vers product geven.” Gewaswerk blijft beperkt tot de standaard gewashandelingen. Eerder is er een blaadje weggehaald, om het gewas goed open te houden. Maar daar is hij voorzichter mee geworden. “Door dat kwakkelweer gingen de bladstelen toen makkelijk rotten.” Voor de zekerheid is er een keer gespoten met een schimmelmiddel.

In week 19 gaat hij nog een keer ranken toppen. De kans op nieuwe schimmelproblemen is dan kleiner. “Dan geeft hij beter weer op, en wordt het warmer binnen in de kas. We halen dan twee blaadjes weg. Daarmee moeten we het kunnen uitzingen tot het einde van de teelt.” Het duurt dan nog vier weken tot de teeltwisseling.

Niet te laag in nachttemperatuur

Bij de klimaatinstellingen mag er overdag bij 22 graden Celsius gelucht gaan worden. Op het eind van de dag mag de temperatuur nog even oplopen tot 26,5 graden.

In de nacht mag de temperatuur naar 19,5 graden Celsius zakken. “Veel kouder gaan we niet. Want Uniformico is een echt zomerras. Met nog lagere nachttemperaturen gaat hij anders heel veel vruchten aanhouden, en zou je kleinere vruchten gaan snijden.” Omdat er best prijsverschil tussen de verschillende sorteringen zit, probeert Jansen zo min mogelijk 30-ers te oogsten. Bij een stuksgever als Uniformico snijdt hij het meest 35-ers, en nog wat 400 grams vruchten.

Afname schermuren

In de nacht wordt nog altijd geschermd. Al beginnen er nu twijfel-nachten te komen, waarbij het de vraag is of het nog wel nodig is. Met een warmere dag gaat het scherm ook nu nog slechts een paar uurtjes dicht.

Met de huidige stand van het gewas is hij in deze teelt niet van plan om overdag te gaan schermen tegen te veel instraling.

CO2-dosering

De CO2-dosering staat ingesteld op een minimum van 600 ppm. Op licht mag daar nog 300 ppm bij komen. Nu het buiten warmer begint te worden, en er minder energie in de teelt nodig is, zal het meestal niet meer lukken om die hoogste waarden te halen. “Dan pruttelt de ketel alleen nog een beetje door.”

Wisselende watergiften

De watergift kan flink variëren met het wisselvallige weer. Op koudere en donkerder dagen gebeurt het watergeven vooral via instellingen op maximum tijd, met warmere zonnige dagen pakt de regeling er extra beurten bij op instraling. De EC in de mat blijft mooi schommelen rond 3,3 mS/cm.

Biologie verblazen

Met plagen is het nog heel rustig. De biologie houdt alles goed onder controle. Elke twee weken wordt montdorensis verblazen in de teelt. “Volgende week (week 19) gaan we ook phytoseiulus mee verblazen. De kans dat spint op gaat komen is dan weer aanwezig.”

Auteur: Peter Visser

Bekijk meer

Share this

Jan Janssen
Jan Janssen

Komkommerteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin