Doorgaan naar artikel

Wachten op herstel Jonagoldmarkt

Met moeite houden afzetpartijen hun verkoop Jonagold op peil. Op belangrijke afzetmarkten als Scandinavië zijn het de Polen die de prijs dicteren.

Er zijn handelaren die spreken van dumping. Het is wachten tot hier enige verlichting in komt. Dat kan optreden als de betere bewaring in Nederland zichtbaar wordt en Pools product opraakt. Ook kan het herstel komen van de aflopende Elstar-voorraad. Het tempo van afzet is niet ongewoon, de voorraad is wel relatief laag. Een veiling verwacht dat over een maand de Elstar goeddeels van het toneel verdwenen is.

De prijsverschillen zijn ongezond. Waar goede partijen Elstar tot prijzen boven de euro opbrengen, is de Jonagold te verkopen voor maximaal 60 cent per kilo. De jongste prijsnotering uit de Duitse teeltzone Bodensee duidt op prijzen van gemiddeld 83 cent voor Elstar. Niet verwacht wordt dat de top van de Elstarprijs (van rond een euro) nog verder oploopt gezien de concurrentie van import.

Bij Conference lijkt de markt te stabiliseren. Borgloon klokte opnieuw maximaal €1,06 per kilo (60-70 mm). Na de snelle stijging begin dit jaar is die prijs wel blijven staan. Op Duitse groothandelscentra is de gangbare prijs voor Conference nu iets meer dan €1,43 per kilo.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin