Doorgaan naar artikel

Vrees op gasmarkt voor escalatie Midden-Oosten

De Europese gasmarkt is vrij ontspannen, door verbeterde gasnominaties naar het continent en stijgende temperaturen de komende dagen.

Het gasaanbod blijft daarbij deze week sterk. De vraag zal dan ook wat gaan afnemen. Alle ogen blijven wel gericht op de ontwikkelingen in het Midden-Oosten, met een mogelijke reactie van Israël, en gevolgen die dat zal hebben voor de gas- en olietransporten door de Straat van Hormuz.

Volatiliteit in gasmarkt

De gasprijzen bleven afgelopen week op weekbasis nagenoeg gelijk. De volatiliteit is echter nog niet uit de markt verdwenen. Want met temperaturen boven het gemiddelde en een stijgende Noorse productie naar 3.300 GWh per dag was er voldoende aanbod en een afnemende vraag. Ook op het gebied van LNG-gas is er voldoende aanvoer. Deze factoren zouden aan prijsdaling teweeg kunnen brengen, maar de vrees voor escalatie van het geweld in het Midden-Oosten houdt de daling tegen.

Voldoende gasvoorraad

Ondanks het feit dat er meer dan voldoende gas in voorraad is voor de aankomende winter, blijft de markt verder alert op risico’s als het weer, afnemende Russische aanvoer via leidingen en concurrentie om LNG.

Invloed LNG-concurrentie

De slotsom is dat de markt krap zal blijven tot 2026. Pas dan komt er nieuwe LNG-aanvoer. Tot die tijd zullen kleine veranderingen in de marktbalans een grote impact hebben op de prijzen. Daarbij zal komende winter de strijd om LNG centraal staan. Europa zal met beperkt beschikbare volumes rekening moeten houden met een groeiende Aziatische markt.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin