Regelmatig hoor ik verhalen van glastuinders die overwegen naar het buitenland te gaan.
Vooral landen net over onze landsgrenzen zijn in trek. De trend om te overwegen in het buitenland opnieuw te beginnen, is er al langer. Sommigen vestigen zich in Canada of Duitsland. De oorzaak? De regelgeving die de transitie op gang heeft gebracht, slaat te ver door. De ondernemer wil wel veranderen, maar kan dat niet. Bijvoorbeeld door een onmogelijk binnen enkele jaren aan te passen infrastructuur. De overheid dwingt om te elektrificeren, maar dat kan niet op de plaats waar de onderneming zit.
Woord ‘export’ is ineens beladen
Maar de transitie knelt ook op het gebied van plantgezondheid en een onjuiste framing van internationale seizoenmedewerkers. Het ondernemersklimaat wordt gefrustreerd door maatschappij en overheid. Ik hoor te veel ‘stedelingen’ die het maar onzin vinden dat we zoveel exporteren. Het woord ‘export’ is ineens beladen in ons land. Terwijl we wereldwijd bekend staan als handelsland. De crux zit in de balans tussen wat we zelf nodig hebben en wat we willen exporteren. Hier staan de stad en het platteland steeds vaker tegenover elkaar.
Nederland heeft, gezien zijn ligging en klimaat, een medeverantwoordelijkheid voor het voeden van de wereld. Gelet op de nieuwe geopolitieke ontwikkelingen, worden voedselzekerheid en bestaanszekerheid vandaag de dag juist weer heel actueel. Bestaanszekerheid hangt onlosmakelijk samen met stabiliteit, veiligheid en autonomie.
Wij moeten onze (glas)tuinbouwsector koesteren en zoveel mogelijk inzetten op innovatie
Kortom, wij moeten onze (glas)tuinbouwsector koesteren en zoveel mogelijk inzetten op innovatie. En dat doen we ook in gewascoöperaties als Stichting Aardbei Onderzoek en innovatieprogramma’s als Kennis in je Kas. Maar je moet het wel willen zien! Blijven we dit negeren en traineren, of erger nog frustreren, dan verplaatst de primaire productie zich naar delen van de wereld die minder hoge kwaliteitsstandaarden halen en meer uitstoten per eenheid product.
Aardbeiendag 2024
De zachtfruitsector is onderdeel van een bredere, innovatieve waardeketen. Veredelingsbedrijven, vermeerderaars, producenten- en afzetorganisaties in Nederland zijn sterk in samenwerking én heel innovatief. En dan heb je ook nog de schakels kassenbouw, logistiek en onderzoek. Ons zachtfruitcluster is veel groter dan alleen de productie. Voor wie daar nog aan twijfelt, moet de aftermovie van de Aardbeiendag 2024 maar eens bekijken hieronder.