Aardwarmteproducent Trias Westland mag kouder water terug injecteren bij haar twee aardwarmtebronnen. Dat levert meer dan 50 telers potentieel 20 procent ‘gratis warmte’ op in de winter.
Het besluit van het ministerie van Economische Zaken is gepubliceerd. Trias Westland krijgt ruimte om kouder water te retourneren in haar twee aardwarmtebronnen. Dit betekent dat het temperatuurverschil in de winter tussen opgepompt water en geretourneerd water 60 graden Celsius mag bedragen. Dat is nu 50 graden Celsius. De aangesloten telers mogen het water dus verder afkoelen. Voor hen is dan ook het voordeel, zegt Marco van Soerland, directeur van Trias Westland. “Het is goed nieuws voor de transitie. Telers krijgen meer duurzame warmte en hoeven zo minder fossiel te verwarmen. Als het lukt, gaat het in de winter om 20 procent meer warmte.”
Het is goed nieuws voor de transitie
Wordt deze warmte dan niet verkocht? “Het is niet aan ons om deze warmte te verkopen. Telers krijgen meer rechten om warmte uit het water te halen. Het zit voor ons dus niet in de opbrengstensfeer.” Er zijn wel wat voordelen voor Trias Westland. Kouder water is makkelijker te injecteren, waardoor elektriciteitskosten worden bespaard. Ook zitten er voordelen aan voor de SDE-subsidie, die gekoppeld is aan de gebruikte warmte. Die subsidie smolt overigens weg bij de hoge gasprijs in 2022 en 2023, waarvoor weer een compensatieregeling kwam.
Dit besluit kan ook goed nieuws zijn voor andere aardwarmtebronnen in Westland met dezelfde injectieplannen. Een warmte-overschot is er niet. Trias Westland heeft nog altijd een wachtlijst.
Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/