Voor de glas- en de vollegrondsteelt komen ambitieuze tussendoelen voor keurmerk On the Way to PlanetProof voor 2030. Zo moet de CO2-uitstoot van kassen met 45% en het middelengebruik met 50% omlaag.
Dat maakt Stichting Milieukeur bekend. Voor duurzaamheidskeurmerk On the Way to PlanetProof heeft Milieukeur net een herzieningstraject gestart. Iedereen kan voor nieuwe aanscherpingen van de teeltcriteria suggesties doen. Dat traject loopt nog een week.
Nu is daar een serie doelstellingen voor 2030 bijgekomen op alle duurzaamheidsthema’s. Die geven richting aan de herziening van de teeltcriteria die vanaf 2026 gaan gelden. Die nieuwe teeltcriteria moeten bijdragen aan het realiseren van de gestelde doelen.
Basisjaar voor reductie is recent
Opvallendste doelstellingen zijn misschien die voor CO2-emissiereductie uit kassen en het middelengebruik. Waar de Europese plannen voor eisen voor middelenreductie recent zijn ingetrokken, blijft die doelstelling voor halvering van het middelengebruik wel overeind voor On the Way to PlanetProof. Het gaat om een reductie van het gebruik van actieve stoffen of reductie van de milieulast.
Belangrijk is welk basisjaar Milieukeur kiest om daar de halvering op te berekenen. Dat is gebaseerd op de jaren 2020-2022, zegt programmamanager Stefanie de Kool. Veel bedrijfsdata van teeltbedrijven wordt daarvoor nu geanalyseerd. De stichting heeft straks een uitgebreid monitoringsprogramma om vooruitgang bij telers te meten op meerdere duurzaamheidszaken. Dat bestaat nog niet in Nederland.
Glastuinbouw Nederland: ambitieus maar haalbaar
Het monitoringsprogramma registreert ook de CO2-uitstoot van energiegebruik in kassen en vooral de daling. Voor 2030 geldt een doelstelling van een reductie van 45%, ook weer ten opzichte van 2020-2022. Ook hier is dus een recent referentiejaar gekozen. Daardoor is de doelstelling stevig, erkent De Kool. Dat is in overleg met de sector tot stand gekomen. Glastuinbouw Nederland heeft deze doelstelling ambitieus genoemd, maar wel haalbaar.
Aanvullend CO2-sectorsysteem?
Is het wel nodig om CO2-uitstoot via On the way to PlanetProof te meten als er ook een nieuw CO2-sectorsysteem komt, waarbij de overheid nauwgezet de vooruitgang van de sector monitort? De Kool: “Voor alle thema’s zijn nu doelen opgesteld. Als dat via een nieuw CO2-sectorsysteem wordt gemonitord, kan dit aanvullend zijn. Het is een Europees keurmerk, dus de doelen en de daaruit volgende eisen zijn van toepassing op alle keurmerkhouders, ook de buitenlandse.”
Doelen niet voor individuele bedrijven maar voor sector
De doelstellingen moeten richting geven voor de gehele sector, ze gelden niet voor individuele bedrijven, zegt De Kool verder. “Wij moeten als keurmerk duidelijk maken hoe je in beweging bent. Dat je stappen zet in een duidelijke richting. We hebben nu een referentie, we kunnen laten zien waar we nu staan. Je kunt dan scherpere discussies voeren of we voldoende doen aan voortgang.”