De jaarrond-proefteelt van aardbeien van Grodan en Fluence en Wageningen University & Research biedt perspectief voor jaarrond-teelt en verduurzaming.
Dat melden de bedrijven in een tussenrapportage. De proef begon in augustus 2023 en had tot doel de jaarrond, belichte aardbeienteelt op steenwol te optimaliseren. De onderzoekers melden nu een goede plantontwikkeling, een hoge opbrengst en een goede kwaliteit van de aardbeien. Het gebruik van steenwol als groeimedium en de modernste ledtechnologie zorgden ervoor dat de planten niet in winterslaap gingen, zo melden Fluence en Grodan in een persbericht. Daar spreken de partijen van een teeltopbrengst van meer dan 11 kilo per vierkante meter en 10,2 kilo per vierkante bij een minder intensieve plantopstelling (5,2 planten). Het zijn de resultaten van de aanplant van 22 augustus 2023 tot 28 februari 2024.
Mijlpaal
De onderzoekers spreken van een belangrijke mijlpaal. Thomas Peters, Business Development Manager bij Grodan, is onder de indruk van de resultaten “Deze proef heeft niet alleen uitzonderlijke aardbeienvruchten opgeleverd, maar heeft ook ons begrip van irrigatie, klimaat en lichtbeheer verdiept. We zijn onder de indruk van de opmerkelijke prestatie van onze hightech aardbeien die gedijen zonder in winterslaap te gaan – een veelvoorkomend kenmerk in de traditionele teelt.” De partijen noemen het baanbrekende nieuws, dat bijdraagt aan de ontwikkeling naar een steeds duurzamere aardbeienproductie.
Aardbeienteelt transformeren
Gert-Jan Goes, Horticulture Service Specialist bij Fluence, ziet ook kansen voor de markt. “De samenwerking met Grodan heeft uitstekende resultaten opgeleverd die het potentieel van onze gebundelde krachten aantonen om de commerciële aardbeienproductie te transformeren. Ons gezamenlijke doel is om kennis te genereren over duurzame, efficiënte en hightech praktijken die niet alleen voldoen aan de huidige marktvraag, maar ook nieuwe normen stellen voor de toekomst van de commerciële aardbeienteelt”
Voordelen steenwol
Het gebruik van standaard substraten wordt steeds ingewikkelder. Om milieuredenen is de wetgeving rond het winnen van veen bijvoorbeeld aangescherpt. De gunstige resultaten met steenwol in deze proef kunnen een verdere verduurzaming betekenen. Voordelen zijn voornamelijk de stuurbaarheid, de hygiëne en het feit dat steenwol geen voedingsstoffen opslaat, waardoor de plant deze direct opneemt. Daarnaast heeft steenwol. een relatief laag waterverbruik en is dat water relatief makkelijk te recyclen. Dat geldt ook voor het gebruikte steenwol.