Nederlandse glasgroententelers zullen vaker de overstap naar Duitsland maken. De energiebelasting wordt te duur in Nederland door fiscale maatregelen. Verder zal de glastuinbouwtechniek opbloeien door de vraag naar nieuwe technieken.
Dat zijn uitkomsten van een sectoranalyse die onderzoeksbureau CE Delft deed in het Onderzoek positieve impact afschaffing fossiele subsidies.
Zonder aanpassingen in de bedrijfsvoering dreigt er een groter risico op het vertrek van een gedeelte van de glastuinbouw naar Duitsland waar de energielasten lager zijn, stellen de onderzoekers. Ze baseren zich daarbij op een energiebelastinganalyse uit 2020. De verschuiving van teelt naar Duitsland komt bovenop verschuiving van teelt naar zuidelijker landen waar minder warmte nodig is voor teelt. Eerder schatte adviesbureau Berenschot in dat het om 9% van de productie zal gaan, maar mogelijk hoger.
Positieve prikkel door afschaffen fossiele subsidies
Ook zien de onderzoekers van CE Delft dat de innovatieve kassenbouw een financiële prikkel krijgt door het afbouwen en afschaffen van de fossiele subsidies in Nederland. Voor telers wordt het met de duurdere energiekosten financieel aantrekkelijker om in nieuwe kassen te investeren die tot wel 50% van het energieverbruik kunnen besparen. Nederlandse technieken kunnen daarna ook in het buitenland tot waarde worden gebracht. Dat geldt ook voor CO2-winning uit de buitenlucht zoals door het Nederlandse bedrijf Carbyon.
Nieuwe externe leveranciers CO2
Verder verwachten de onderzoekers dat ook de markt voor externe CO2-levering vanuit andere sectoren zoals afvalverwerkers een sterke economische impuls zullen krijgen. Een duurzame glastuinbouw zal een belangrijke klant worden voor deze externe CO2.
Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/