Bionext neemt afscheid van extern directeur Michaël Wilde. De belangenorganisatie voor biologische landbouw en voeding ziet zich genoodzaakt tot deze stap na een aantal forse financiële tegenvallers.
Wilde reageert teleurgesteld en spreekt van een pijnlijk besluit. De waardering voor zijn werk vanuit de sector is groot, zo blijkt uit meer dan 300 reacties op LinkedIn.
De brancheorganisatie van de biologische sector gaat als gevolg van financiële tegenvallers reorganiseren. Hierdoor komt de functie van extern directeur per 1 april te vervallen. Bionext komt onder leiding te staan van algemeen directeur Jean-Paul Lindeboom.
Bestuursvoorzitter Jan Groen spreekt van een ‘zeer moeilijk maar noodzakelijk besluit’. Hij geeft aan dat Wilde in de afgelopen jaren veel voor de zichtbaarheid van de biologische sector heeft betekend. Daar heeft het volgens de voorzitter zeker niet aan gelegen.
Compliment aan Wilde van Adema
Wilde is nu zo’n 4,5 jaar actief voor Bionext. Zelf wil hij weinig over zijn vertrek kwijt. Ten tijde van de Biobeurs in januari 2024 in Den Bosch, was hij nog niet van het besluit op de hoogte. Daar kreeg hij nog een compliment van landbouwminister Piet Adema, die hem voordroeg als eerstvolgende staatsecretaris op landbouw. Een week later zag de wereld er volgens de Bionext-directeur heel anders uit.
Groen legt uit dat Bionext, vanaf de Europese Green Deal in 2020, enorm veel werk heeft verzet om groei van de biologische sector te stimuleren. Daarbij is voor een deel voorgesorteerd op de uitvoering van de Green Deal, de Farm to Fork-strategie en uiteindelijk het nationale actieplan biologisch.
“Bionext heeft echter te lang moeten voorsorteren op wat er mogelijk zou gaan komen”, aldus Groen. Uitvoering van de plannen laat volgens hem te lang op zich wachten. Hij analyseert dat Bionext door diverse belanghebbenden is leeggetrokken van kennis en kunde zonder dat daar altijd voldoende financiële support tegenover stond. “En dat houdt een keer op”, aldus Groen.
Lees ook: Gaan we de politieke doelen voor biologisch halen?
Weinig financiële middelen vanuit overheid
Geen geheim is dat de beschikbare financiële middelen voor stimulering van de biologische sector vanuit de overheid tot nu toe moeilijk loskomen. Tegelijk heeft Nederland wel de stevige ambitie om in 2030 te komen tot 15% biologisch landbouwoppervlak. Groen geeft aan dat het moeilijk vrijkomen van gelden vooral een gevolg is van ingewikkelde regelgeving. Daardoor gingen afgelopen jaar verschillende projecten niet van start.
Het is volgens de voorzitter niet zo dat LNV te weinig doet om uitvoering te geven aan het actieplan biologisch. Maar de financiering van projecten, goed voor ruim 70% van de werkzaamheden van Bionext, blijkt weerbarstig en verloopt te traag. En dat eist volgens de voorzitter na een periode van drie jaar zijn tol.