Doorgaan naar artikel

‘Meer licht in januari voor aubergineplant’

“In vergelijking met vorig jaar hebben we veel meer dagen met zon gehad. Dat gunstiger weer zien we terug in de aubergineplant”, zegt Rob van der Knaap van PandA in Honselersdijk.

Op 13 december is het ras Beyoncé (Rijk Zwaan) op de onderstam Maxifort (De Ruiter) geplant. Het is traditionele plant, niet getopt. Met 1,3 planten/m2 in een 4-stengelsysteem zijn dat 5,2 stengels/m2.

De planten zijn in november gezaaid. “Van de plantenkweker hebben we een kleine plant ontvangen. Een gevolg van de regen en donkere dagen in november, wat geen goed weer voor de opkweek was. We zijn dus van ver gekomen, maar het gewas staat er nu meer naar onze zin bij. We zijn daar tevreden over.”

Gelijke stengels

In week 4 is de hartbloem eruit gehaald. Hierdoor heeft de plant meer energie om in de stengels te stoppen om gelijke stengels te krijgen. “Dat was aan het begin van de teelt altijd een moeilijkheid. Maar het ziet er nu goed uit.”

We zijn dus van ver gekomen, maar het gewas staat er nu meer naar onze zin bij

De teelt wordt nu op licht gestuurd. De stooktemperatuur is overdag 20 graden Celsius. Bij zonnig weer mag het warmer in de kas zijn en de temperatuur oplopen naar 25 graden. Bij donker weer is 18,5 graden de stooktemperatuur.

Eerste aubergines verwacht

De teler gaat meer water geven als de plant de eerste vruchten gaat geven. “De plant gaat dan meer in balans komen.” In week 8 zal naar verwachting de eerste oogst van de aubergines zijn. In het begin wordt er één keer per week geoogst. “We bekijken steeds wanneer we meer keren per week moeten gaan oogsten. Waarschijnlijk is dat pas begin maart.”

Teeltgoten aangelegd

Door de aanleg van teeltgoten, ter vervanging van een drainslang in een gootje van landbouwfolie, was er tijdens de teeltwisseling meer werk. “Teeltgoten liggen op de grond. Bij de aanleg denk je dan wel of het allemaal op tijd klaar is voor de start van de nieuwe teelt. Maar het is gelukt en hopelijk hebben we er lang plezier van de goten. Ze hebben in ieder geval een lange levensduur. Het drainopvangsysteem is nu waterdicht. Door de 100% opvang van water besparen we niet alleen op water maar ook op meststoffen. Met deze kostenbesparing verdienen we de goten terug.”

Spint bestrijden

In week 2 is preventief de roofmijt Amblyseius swirskii tegen trips en witte vlieg uitgezet. In week 4 is curatief de roofmijt Phytoseiulus persimilis tegen spint uitgezet. “Door de zonnige dagen en meer licht, kwam eind januari spint opzetten. Spint is lastig te bestrijden en zullen we zoveel mogelijk biologisch moeten doen, omdat bijvoorbeeld het middel Floramite er niet meer is. Cantack mag maar twee keer per jaar worden gebruikt. Om dat nu al te spuiten, is het nog te vroeg in het seizoen. We gaan wel spuiten met Scelta. Gebruik van dit middel tegen spint is voor de afzet naar de Engelse markt niet gunstig. We moeten dan een productanalyse laten uitvoeren om te mogen leveren.”

In de teelt is een enkele witte vlieg gesignaleerd, maar dat mag verder geen naam hebben. Trips en luis zijn niet aangetroffen.

Auteur: Harry Stijger

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Rob van der Knaap

is aubergineteler bij PandA in Honselersdijk

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin