Bij de start vorig seizoen was een belichte komkommerteelt niet rond te rekenen en nam het belichte areaal snel af.
Nu zie je dat de komkommerteelt hogedraad belicht met Son-T behoorlijk vlot overstapt op ledlampen. Hierdoor zie je hoe flexibel en innoverend de tuinbouw is. Het ene jaar alles op de rem en het andere jaar full-led er tegenaan.
Bij deze proeven zie je veel jongeren komen kijken
Maar welk spectrum is nu het beste? Elke leverancier heeft hier zijn mening over. Daarom is het zo mooi dat Delphy het Improvement Centre heeft. Daar worden diverse proeven opgezet met de leveranciers en telers om samen te kijken wat het beste is voor in de praktijk. Bij deze proeven zie je veel jongeren komen kijken. Mooi om te zien dat ze zin hebben om in de tuinbouw te gaan werken.
Meer verspreid planten
Dit seizoen wordt wat meer verspreid geplant dan vorig jaar, wat in mijn ogen alleen maar positief kan werken. Vorig seizoen werd er later geplant en veel gekozen voor twee teelten om zo weinig mogelijk dure energie te gebruiken. Nu de energieprijzen weer wat gezakt zijn, wordt er weer vroeger geplant en voor drie teelten gekozen. Wat ook ruimte geeft, is dat het komkommerareaal afneemt met 15 hectare.
Afgazen zal standaard worden
Door het wegvallen van vanzelfsprekende middelen en introductie van nieuwe plagen, zoals de stinkwants (deze komen we nu alweer tegen) en katoenluis/CABY-virus, wordt er ook steeds meer afgegaasd. Dit is succesvol, want wat niet binnen komt vliegen, hoef je ook niet te bestrijden. Afgazen zal standaard worden. Tevens zie ik steeds meer groene middelen komen waar anders mee omgegaan moet worden dan met chemie, want je ziet niet altijd direct resultaat en moet er meer preventief gewerkt gaan worden.