Johan Bax is er heel duidelijk over: een jaar als dit maakte hij als aspergeteler nog niet eerder mee. De vele regen van de afgelopen maanden speelt de ondernemer uit Leende (Noord-Brabant) op diverse fronten parten.
“Op de meeste percelen valt het nog mee qua hoeveelheid vocht, maar op één perceel staat het grondwater veel en veel te hoog”, zegt Bax op 8 januari. “In 2016 hadden we hier ook al flinke wateroverlast en daarvan is het perceel nooit echt goed hersteld. De nattigheid van de afgelopen periode betekent de doodsteek. De wortels staan namelijk al een tijdje in het water, waardoor vooral de haarwortels afsterven. Daarnaast spoelen de meststoffen – en daarmee belangrijke elementen als magnesium en borium – uit. Dat alles gaat ongetwijfeld productie kosten; het kan zomaar 20 tot 30% schelen. En ook de kwaliteit zal tegenvallen, verwacht ik. Daarnaast voorzie ik meer problemen met roest. Na komend seizoen is het zonder twijfel einde oefening voor dit perceel.”
Na komend seizoen is het zonder twijfel einde oefening voor dit perceel
Geen grondbewerking
Door de nattigheid kon Bax zijn percelen ook niet winterklaar maken. Normaal gesproken wordt het loof begin december verwijderd en voert hij een grondbewerking uit. “Maar het was veel en veel te nat; we konden gewoon niet op de percelen. Dat heb ik nog niet eerder meegemaakt in de periode dat ik asperges teel. Het is nu afwachten hoe lang de vorstperiode duurt en wanneer de grond geschikt is om te bewerken en het loof onder te werken. Dat kan nog wel even duren; vaak zie je dat de vorst langer aanhoudt na een regenperiode.”
Wanneer het weer omslaat, verwacht Bax wel snel aan de gang te kunnen. “Wij verwarmen niet, hebben alleen enkele percelen met dubbele folie ter vervroeging. Deze liggen wat hoger, waardoor we hier bij betere weersomstandigheden waarschijnlijk vrij snel op kunnen. Maar de start van het aspergeseizoen zal sowieso niet vroeg zijn; er zijn nog nergens bedden gemaakt.”
Verwarmde asperges tegelijk met die onder folie
Bax vreest dat de oogst in het voorjaar ‘meer op een hoop’ zal komen. “Telers die verwarmen, kunnen immers ook pas later gaan bewerken en verwarmen. Dan is de kans groot dat deze vervroegde asperges deels tegelijk komen met onze asperges onder folie. En te veel kilo’s tegelijk, dat is nooit goed voor de prijs.”
Samenvattend zijn de vooruitzichten voor komend seizoen niet bijster goed. “Naast de genoemde zaken, ging het afgelopen najaar ook nog eens regenen toen het loof aan het afsterven was. Dan mis je toch de nodige suikeropslag, wat ook weer zijn weerslag heeft op de productie en de kwaliteit. Maar hoe het allemaal gaat verlopen, zal ook afhangen van wat het voorjaar gaat doen. Blijft het echter nog lang nat, dan wordt het een hele moeilijke start.”
Auteur: Ank van Lier
Lees meer artikelen over asperge of bekijk actuele marktprijzen via GFactueel.nl/markt