Handelsstromen in groente en fruit verplaatsen zich naar andere landen vanwege Nederlandse toezichtafspraken. Die zijn duur en niet efficiënt genoeg, stelt GroentenFruit Huis.
In een gespreksverslag van het bedrijfsleven met de overheid, wijst GroentenFruit Huis naar deze effecten. Het ministerie van LNV schrijft in dat verslag dat “de internationale concurrentiepositie een belangrijk punt is voor vele aanwezigen. Het is geen goede zaak als handelsstromen naar andere landen verplaatst worden. GroentenFruit Huis geeft aan dat handelsstromen reeds verplaatsen en dat dit zorgelijk is. GroentenFruit Huis is bereid om bij te dragen aan het in kaart brengen daarvan”.
Nieuwe overlegronde
Matthijs Montsma, beleidsmedewerker markt bij GroentenFruit Huis, bevestigt de gesprekken met de overheid. Binnenkort is een nieuwe overlegronde gepland met LNV. Er komt ook nog een Kamerdebat over de NVWA-tarieven. Dat Nederland handel misloopt, is voor GroentenFruit Huis helder. Om dat precies in kaart te brengen en er een omzetgetal aan te hangen, is veel lastiger. Montsma: “We weten dat leveranciers buiten Europa zeggen: ‘Doe het maar via een ander land’, of ze leggen de risico’s bij de Nederlandse klant.”
Belgen mogen private labs gebruiken
Monstma hoopt het ministerie van LNV, maar ook van VWS te overtuigen dat er verbeteringen mogelijk zijn in het toezicht, dat nu als te duur en strikt wordt gezien. Zo gebruikt NVWA bij import voor residucontrole alleen het laboratorium van Wageningen Food Safety Research. In België worden hiervoor juist ook Nederlandse particuliere laboratoria ingeschakeld. Deze kennen andere tarieven en snellere procedures. Montsma: “Nu is het tarief voor zo’n onderzoek voor een Nederlands bedrijf bijvoorbeeld ruim € 900, maar omdat het relatief lang duurt voordat resultaten eerst geregistreerd zijn bij de NVWA, moeten extra kosten gemaakt worden en kost het bedrijven snel € 1.500.”
Brede kritiek op toezichtsketen
De discussie over toezicht en de kosten daarvan loopt al jaren. Tarieven zijn steeds meer kostendekkend geworden, dus hoger. Alleen heeft het bedrijfsleven geen inzicht in hoe efficiënt de diensten werken. GroentenFruit Huis wil een efficiëntere inzet van NVWA. Keuringsdienst KCB kan diensten van NVWA overnemen bij onder andere importcontroles. GroentenFruit Huis noemt het onzin dat twee organisaties twee keer op een bedrijf komen.