Voor restwarmte afnemende Brabantse glastuinders komt energiebedrijf Ennatuurlijk met een nieuw prijssysteem dat draait om dagtarieven. Telers willen prijzen echter kunnen vastzetten.
Ennatuurlijk laat weten dat het meer flexibiliteit inbouwt in haar warmtetarieven voor restwarmte voor glastuinders. De contracten voor haar tuinbouwklanten in Brabant zien er daarmee totaal anders uit dan andere jaren. ‘Het tarief wordt een dag van tevoren aangekondigd”, laat de energiemaatschappij weten. Een deel van de warmtetarieven is wel vast omdat er apparatuur van Ennatuurlijk op de bedrijven staat. De warmtecontracten wijken ook af van restwarmtelevering aan huishoudens. daar bestaan wel nog vaste prijzen. Jaarlijks stelt de Autoriteit Consument en Markt (ACM) daarvoor maximumtarieven vast.
Komkommerteler Harry van Winden in Made is op zich blij met de flexibiliteit, maar vreest dat dit nu ook extra risico’s met zich meebrengt. “We willen toch ook wel prijzen kunnen vastzetten. De tarieven zijn gekoppeld aan de dagmarkt voor gas. Als er een oorlog uitbreekt en de gasprijs gaat naar drie euro, betalen wij ook drie euro.” Deze risico’s lijken vooralsnog niet op te vangen door Ennatuurlijk of andere partijen, stelt Van Winden.
Het fixeren van de prijs kan bij Ennatuurlijk niet, stelt de energiemaatschappij. “Dat kan wel bij een bank. Dan gelden andere voorwaarden. Een bank stelt dan bijvoorbeeld bankgaranties als voorwaarde. Wellicht is dat voor een tuinder minder interessant.” Tegen het risico van een hogere prijs staat ook de mogelijkheid van een lagere prijs op de dagmarkt, stelt Ennatuurlijk.
Dat de gasprijs aan het warmtetarief gekoppeld is, wordt voorgeschreven door de huidige Warmtewet, verklaart de energiemaatschappij.
Korting bij grotere afname
De nieuwe tarieven geven wel de kans op hogere korting bij grote afname, weet Van Winden. Die korting is 25 procent bij afname van minimaal 20.000 GJ. “Dat is mooi, maar we willen het tarief liever kunnen vastzetten.”
Glastuinbouw Nederland kon niet reageren. Het is een transactie tussen klant en afnemer. Pas als telers dat aangeven, mengt de brancheorganisatie zich in de gesprekken.
Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/