Doorgaan naar artikel

Met 5G veel meer mogelijk dan met wifi

Stap voor stap maakt het draadloze 4G-netwerk plaats voor 5G. Landelijk gaat het 5G-netwerk dit jaar van start, maar bij het Do IoT Fieldlab hebben bedrijven nu al de mogelijkheid om er mee te experimenteren. Het is een kans om voorop te lopen.

5G gaat eraan komen als draadloos netwerk. Dankzij een combinatie van techniek en een hogere bandbreedte is via glasvezel minstens de dubbele snelheid te halen dan bij het bestaande 4G-netwerk. Draadloos kan zelfs honderd keer meer informatie in dezelfde tijd verstuurd worden. Gebruikers zitten elkaar draadloos minder in de weg, en data kan heel gericht van een zender naar een ontvanger worden gestuurd. Daardoor is het signaal krachtiger, met minder verbruik van energie.

Fieldlab projecten

Het Do IoT Fieldlab project van TU Delft, opgezet om de overgang naar 5G-netwerken in de glastuinbouw te versnellen, gaat de eerste stand-alone pilotprojecten in de glastuinbouw draaien met een hoge frequente van 3.500 MHz. Kassen van Tomatoworld in Honselersdijk en RoboHouse op de TU Delft campus worden nu ingericht met eigen 5G-netwerken. Daar kunnen ondernemers experimenten uitvoeren onder gratis begeleiding van experts van Do IoT Fieldlab. Kosten voor ontwikkeling en aanschaf van de hardware liggen bij de ondernemer.

Meer rekenkracht benutten

“5G kan vooral nuttig zijn voor bedrijven die veel data willen transporteren”, zegt projectmanager innovatie Fabian Van Prooijen. “In de cloud kun je complexe berekeningen laten uitvoeren die op het apparaat zelf niet mogelijk zijn. Dit brengt de kosten van de hardware omlaag. In de cloud zit enorm veel rekenkracht, die snel toeneemt. Zo kun je bijna realtime een kas of robot besturen.”

Krachtiger signaal

Een landelijk netwerk geeft vaak vertraging en minder bereik in een kas, omdat de metalen constructie fungeert als kooi van Faraday die elektromagnetische straling buiten houdt. Ook wifi is niet zo krachtig. Met wifi zijn tien antennes nodig, waar op dezelfde oppervlakte twee 5G-antennes volstaan.

Nauwelijks signaal-verlies

Of 5G in een kas beter functioneert, wordt uitgetest in Tomatoworld. De eerste resultaten zijn positief. “In een proefopstelling tussen een vol tomatengewas werd niet of nauwelijks verlies van signaal gemeten”, zegt operationeel manager Joyce van Dalen.

Eigen stukje 5G-netwerk reserveren

“Als je wil dat de informatie van sensoren gegarandeerd doorkomt, dan kun je een eigen stukje bandbreedte van het 5G-netwerk reserveren”, zegt Van Prooijen. “Zo’n licentie kost echter geld. Op onze testlocaties kun je kleinschalig uitproberen of 5G iets voor je is, en daarna beslissen over de aankoop.”

Veilige verbinding

Een bedrijf dat sensordata verzamelt, zal het risico willen minimaliseren dat anderen bij die data kunnen. Een privaat 5G-netwerk kan er voor zorgen dat de data het bedrijf niet hoeft te verlaten. Er draait dan eigen software op een lokale server. Via een private verbinding worden de data versleuteld en beveiligd het internet op gestuurd. De kosten voor een privaat netwerk liggen op dit moment tussen € 50.000 en € 100.000, afhankelijk van de grootte van de kas en toekomstige ontwikkelingen van de apparatuur.

Eventueel effect op gewasgroei meten

Er zijn aanwijzingen dat elektromagnetische velden stress en groeiremming kunnen veroorzaken bij planten. „Dit zal afhangen van de sterkte en frequentie van de straling”, zegt hoofddocent tuinbouw en productfysiologie Ep Heuvelink van Wageningen UR, die hier literatuuronderzoek naar heeft gedaan. Mogelijke effecten op gewasgroei worden meegenomen in de proeven met 5G.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin